03 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir20°C

CİLT KANSERİNİN TEŞHİSİ ARTIK DAHA KOLAY

Teknolojinin hızlı ilerleyişinin sağlık sektörü üzerindeki olumlu etkisi her geçen gün yeni cihazların yapılmasıyla devam ediyor.

Cilt kanserinin teşhisi artık daha kolay

08 Şubat 2014 Cumartesi 11:55

CİLT KANSERİNİN TEŞHİSİ ARTIK DAHA KOLAY 

Her Ben Kanser Değildir
 
Teknolojinin hızlı ilerleyişinin sağlık sektörü üzerindeki olumlu etkisi her geçen gün yeni cihazların yapılmasıyla devam ediyor. 
 
Özellikle hastalıkların erken teşhisini sağlayarak hayat kurtaran bu cihazlardan biri olan Bilgisayarlı Dermatoskop son yıllarda oldukça sık görülen cilt kanserleri ve deri hastalıklarının teşhisinde büyük kolaylıklar sağlıyor. 
 
Cilt kanserleri ve bilgisayarlı dermatoskop ile ilgili görüşlerini paylaşan Türkiye Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Metin Oğuz renkli deri lezyonlarının daha erken teşhis edildiğini vurgulayarak cihaz sayesinde lezyonların 10 ila 100 kat büyütülerek muayenelerin yapıldığını belirtti. Dermatoskopun yüksek yoğunluklu resim alan ve bunları kaydeden bir cihaz olduğunu ifade eden Oğuz, başka işleme gerek kalmadan teşhis imkânı sağladığını bu kayıt sayesinde belirli aralıklarla lezyonlardaki renklerin değişiminin de takip edilebildiğini böylece cihazın erken teşhise imkân sağladığını ifade etti. 
 
Her Ben Kanser Değildir
 
Gelişen teknoloji ve yeni muayene yöntemleri ile cilt kanserlerinin teşhisi kolaylaştı. Artık özel video dermatoskopların da devreye girmesiyle biyopsi yapmadan bile yüksek oranda doğru teşhis yapılabiliyor. 
 
Uzmanlar bu noktada insanların bazı bilgilere sahip olması gerektiği konusunda hemfikirler. Bir ben üzerindeki renk değişimleri ya da üzerinde yara çıkması gibi durumlar uyarıcı etkiler olabilir. Sonradan çıkan lezyonların mutlaka muayene ettirilmesi de ayrıca önemlidir. 
 
Vücudunda çok ben olanlarda ise bu benlerin deriden kabarık olmayan düz yapıda kenarları girintili çıkıntılı ya da rengi iki tondan fazla ise özellikle de 1 cm’den büyüklerse mutlaka uzman bir doktora göstermelidirler. Her yeni ben kanser değildir. Ama özellikle ileri yaşlarda çok güneş görenlerde çıkan yeni renkli oluşumların kontrol edilmesi gerekir. 
 
Cildinizin Muayenesini Kendiniz Yapmalısınız
 
Check up uygulamalarına dikkat çeken uzmanlar, check up uygulamalarında deri muayenesi olmadığı için cilt muayenesini kişinin kendisinin yapması gerektiğini belirtiyorlar. Yeni çıkan ve ne olduğu belli olmayan şüpheli lezyonları da doktorunuza göstermelisiniz. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA