29 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir25°C

ÇOCUKLARA "MÜZİK" TERAPİSİ !

Türkiye'de de uygulamaya konula 'müzikle terapi', bazı çocuk rahatsızlıklarına iyi geliyor.

Çocuklara "müzik" terapisi !

11 Ekim 2010 Pazartesi 11:04

Yurt dışından sonra ülkemizde de uygulanmaya başlanan 'müzikle terapi' ile, çocuklarda öğrenme zorluğu, hiperaktivite, otizm ve diğer zihinsel rahatsızlıklarda etkili sonuçlar elde ediliyor.

Yetişkinler kadar çocukların da ruh sağlığına iyi gelen 'müzik'; dinlemek ve dans etmekten farklı olarak, uzun zamandır sağlık alanında tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Türkiye'de müzikle terapi yapan kurumlar arasında Reem Nöroloji Merkezi de bulunuyor. Merkezin yöneticisi ve Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, müzikle terapinin amacını, nasıl bir yöntem izlediklerini ve hangi çocuklar üzerinde daha etkili sonuçlar elde ettiklerini Bebeğim ve Biz dergisine anlattı...

KAPASİTEYİ ARTIRIR

Roma, eski Yunan ve Çin'den günümüze kadar gelen müzikle tedavi, yetişkinlerin yanı sıra çocukların ruhsal sağlıkları açısından da önem taşıyor. Müzikle tedavi yöntemi; çocukların kendini ifade etme yeteneklerini geliştiriyor, estetik, yaratıcı ve yapıcı düşünme kapasitelerini de artırıyor.

ALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ

Okul çağındaki çocukların daha hızlı okumaları; yazma, anlama ve düşünmede öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimleri ve stresin, sıkıntının azaltılması yine müzikle terapi sayesinde başarılı olabiliyor. Bebeklikten itibaren ebeveynlerin çocuklarını müzik sesine alıştırmaları çok önemli.

ALGIYI GELİŞTİRİYOR

Görsel dünyayı algılayabilme, nesnelerin görüntülerini zihinde oluşturabilme ve bunların farklılıklarını kavrayabilme yetisi Spatial zekanın temeli için de müzikle uğraşmak oldukça faydalı.

ZEKA İLERLER

Çocuklara az da olsa müzik eğitimi vermek; onların zekalarını, algılama ve öğrenme kapasitelerini, bedensel ve zihinsel koordinasyon kurmalarını ve yaratıcılıklarını da geliştirmelerine yardımcı olur.

MÜZİK SUÇU AZALTIR

Müzikle iç içe olan bireyin sevgi ve saygı yetisi daha gelişmiş oluyor. Müzikle uğraşanlar ve müzisyenler toplumsal suçlara çok daha az karışıyor. Ayrıca müzik; kişiler arasındaki sevgi, saygı ve hoşgörü yetilerini geliştirerek, yasalara karşı gelmeyi ve suç işlemeyi azaltıcı bir etkiye de sahiptir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA