29 Nisan 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya20°C
  • İzmir18°C

ÇOCUKLARDA BURUN KANAMASI NE ZAMAN TEHLİKELİDİR?

Burun kanaması çocuklarda oldukça sık görülen, hem çocuğu hem aileyi korkutan bir olaydır. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz,..

Çocuklarda burun kanaması ne zaman tehlikelidir?

21 Ocak 2011 Cuma 15:23

Burun kanaması çocuklarda oldukça sık görülen, hem çocuğu hem aileyi korkutan bir olaydır. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Kırkgöz, çocuklarda görülen burun kanamalarının nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgiler verdi.

Sık görülen nedenlerinin başında burun karıştırma gelir. Ailelerin dikkatini çekmese de çocuklar burunlarını kurcalamaya meraklıdırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında burun akıntısı, kaşıntısı ve burun mukoza tahrişine bağlı burun kanaması olabilir. Özellikle iç mekanlarda havanın kuru olduğu kış ayları ve sıcak yaz günlerinde burun kanamaları artabilir. Kontrol altına alınmamış alerjik nezle de burun mukozasını daha kolay kanayabilir hale getirir.

Çocuklar boncuk, kuru yemiş gibi küçük cisimleri burun deliklerine sokabilir, tek taraflı kötü kokulu akıntıyla birlikte burun kanamasında burunda yabancı cisim düşünülmelidir. Nadiren kanda pıhtı hücrelerini ya da pıhtı faktörlerini etkileyen kan hastalıkları da burun kanamasına yol açar. Bu hastalıklarda kanamaların tekrarlaması ve başka yerlerden de kanama olması önemlidir. Yine tekrarlayıcı burun kanamalarında geniz eti, alerjik rinit, sinüzit düşünülmelidir. Kronik karaciğer hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları da burun kanamasına neden olabilir. Çok nadir olarak özellikle genç erkek çocuklarda burun-boğaz bölgesinin tumoral yapıları da şiddetli burun kanamaları yapabilir. Üst Solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan ilaçlar, burun damlaları, düşmeler, çarpmalar, burunda çatlaklar, burun duvar eğrilikleri de kanama nedenleridir.

Dr. Kırkgöz, böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında öncelikle çocuğu sakinleştirip, baş düz pozisyonda iken, burun ucuna 5 dk süre ile bası uygulanması gerektiğini belirtti. Kırkgöz: “5 dk sonunda kanamanın durup durmadığını kontrol edin, durmamışsa basınç uygulamaya devam edin. Aktif kanama durduktan sonra, serum fizyolojik ile burun lavajı ve burun içi nemlendirici merhemler kullanılmalıdır. Uzun süren ve sık tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka çocuk doktorunuza başvurun”.

Yorumlar
SON DAKİKA