02 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa15°C
  • Antalya26°C
  • İzmir21°C

DEKSAMETAZON: KORONAVİRÜS VAKALARINDA 'ÖLÜM ORANINI AZALTAN İLK İLAÇ' TÜRKİYE'DE NASIL KULLANILIYOR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere'de yapılan araştırma sonucu "Şimdiye kadar ölüm oranını azaltan ilk ilaç" olarak açıklanan Deksametazon ilacının, Türkiye'de koronavirüs salgını başladığından beri hastaların tedavisinde kullanıldığını açıkladı.

Deksametazon: Koronavirüs vakalarında 'ölüm oranını azaltan ilk ilaç' Türkiye'de nasıl kullanılıyor?

18 Haziran 2020 Perşembe 13:36


BBC Türkçe'ye konuşan hekimler, ilacın koronavirüs tedavisindeki etkisinin 'şaşırtıcı olmadığını', on yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilacı Deksametazon'un salgından önce de yoğun bakımda solunum sıkıntısı çeken hastalar için kullanıldığını söyledi.

Oxford Üniversitesi öncülüğünde İngiltere'de yapılan kapsamlı bir araştırma, "deksametazon" adlı ucuz ve kolay bulunabilen bir ilacın Covid-19 virüsüyle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı.

Araştırmada ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir oranında azalttığı ortaya kondu.

Ucuz olması nedeniyle ilacın yüksek vaka sayısıyla baş etmekte zorlanan yoksul ülkeler için de yararlı olacağı belirtilen Deksametazon'un yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu görüldü.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA