04 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa12°C
  • Antalya19°C
  • İzmir18°C

DEPREM SONRASI 33 HASTANE YAPILDI RİSKLİ BİNALAR DÖNÜŞÜM BEKLİYOR

Gölcük ve Düzce depremleri sonrasında hasar gören hastanelerin yolaçtığı sıkıntı aradan geçen zaman içinde yapılan yeni hastaneler ve onarımlarla giderilmeye çalışılıyor.

Deprem sonrası 33 hastane yapıldı riskli binalar dönüşüm bekliyor

30 Kasım 2010 Salı 07:34

Sağlık Bakanlığı, geçen 11 yıl sürede başta İstanbul olmak üzere Kocaeli, Bolu, Yalova, Bursa, Düzce ve Sakarya illerine 123 bloktan oluşan 33 yeni hastane kazandırdı.

Marmara Bölgesi'nde 1999 yılında yaşanan iki büyük deprem, kamu binalarının depreme karşı ne kadar dayanıksız olduğunu gözler önüne sermişti. Özellikle hastane binalarının deprem sonrası gördüğü hasarlar söz konusu yapıların bir an önce ıslah edilmesi mesajını veriyordu. Sağlık Bakanlığı, geçen 11 yıl sürede Marmara deprem bölgesindeki İstanbul, Kocaeli, Bolu, Yalova, Bursa, Düzce ve Sakarya illerine 123 bloktan oluşan 33 yeni hastane kazandırdı. Bakanlık, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında 2003-2010 yılları arasında yeni hastane binaları ve güçlendirme çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 14 milyar TL (esgale değeri) yatırım yaptı. Ancak, özellikle İstanbul'da bazı hastanelerin hâlâ güvenli yapıya kavuşturulamadığı da belirtiliyor. Doğal afetlerde hayati önem taşıyan ve çevredeki yapılara göre daha sağlam olması gereken bu hastanelerin durumu kaygı uyandırıyor.

Sağlık Bakanlığı ise yaptığı çalışmalarla 11 yıl önce 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleriyle zarar gören Marmara Bölgesi'nde hastanelere yönelik özel bir çalışma yürütüyor. Marmara deprem bölgesinde bulunan İstanbul, Kocaeli, Bolu, Yalova, Bursa, Düzce ve Sakarya illerinde yeni yapılanlarla birlikte 701 bloktan oluşan toplam 108 hastane bulunuyor. Sağlık Bakanlığı, binalarda güçlendirme maliyetinin ekonomik olmaması ve daha modern sağlık hizmetleri sunabilmek için güçlendirme yerine yeni hastaneler yapma politikası izliyor. Bu kapsamda 1999 sonrasında söz konusu illerde 123 bloktan oluşan 33 yeni hastane kazandırdı. Bölgedeki hastanelere ait 105 blok güçlendirildi. Bakanlık, 235 bloktan oluşan 31 mevcut hastaneyi de ilerleyen süreçte yıkıp yeniden yapmayı planlanıyor. Bununla birlikte inşaatı devam eden 12 hastane olduğunu belirtiyor. Yetkililer, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında yeni inşa edilen depreme dayanıklı hastanelerin 2014 yılına kadar Türkiye genelindeki hastaneleri metrekare bazında geçecek şekilde projelendirildiğini belirtiyor.

Yüzyılın felaketinin ardından İstanbul'a bu süre içerisinde 34 bloktan oluşan 11 yeni hastane binası inşa edildi. Bu hastanelerin 3'ü yıkılıp yeniden yapıldı. Bakanlık 2014'e kadar İstanbul'daki 171 bloktan oluşan 16 hastaneyi de yıkıp yeniden yapmayı planlıyor. Şehre deprem sonrasında toplam 11 yeni hastane kazandırılırken depreme karşı dayanıksız olduğu belirlenen 6 hastanede ise güçlendirilme çalışmaları hâlâ devam ediyor. Hastanelerin 4'ünde ise güçlendirme çalışmaları tamamlandı. Ayrıca deprem analiz çalışmaları devam eden 10 hastane bulunuyor.

Muhtemel bir depremde en büyük can ve mal kaybının yaşanacağı İstanbul'daki hastanelerin deprem analiz, güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında sürdürülüyor. İstanbul Valiliği ve Sağlık İl Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre İSMEP kapsamında şehirde bugüne kadar 4 hastane binası güçlendirildi ve 7 hastanede ise hâlâ güçlendirme çalışmaları sürüyor. Resmi rakamlara göre depremin üzerinden 11 yıl geçmesine karşın henüz deprem analiz çalışmaları devam eden 10 hastane bulunuyor.

İstanbul'da hastane inşaatları devam ediyor

Güçlendirmesi devam eden hastaneler: Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Paşabahçe Devlet Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştıma Hastanesi, Sait Çiftçi Devlet Hastanesi, Şile Devlet Hastanesi

Güçlendirmesi biten hastaneler: Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi 2 binası (Amatem ve Nevroz Binaları), Paşabahçe Devlet Hastanesi Beykoz Tepeüstü binası, Pendik Devlet Hastanesi, Eyüp Devlet Hastanesi.

Yıkılıp yeniden yapılan hastaneler: Eyüp Devlet Hastanesi 2 bloğu, Levent Semt Polikliniği, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi A blok yıkılarak yenisinin yapımı devam etmektedir.

Sit alanında olduğu için yıkılamayan hastaneler: Koşuyolu eski KVC arsasına yeni bina yapılamamış olup, mevcut binanın güçlendirme proje çalışmaları devam etmektedir. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Validebağ binaları.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA