06 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa9°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

DEV KÖK HÜCRE ÇALIŞMASI!

İngiltereli bilim adamları Multipl Skleroz (MS) hastalığı üzerine büyük bir çalışmaya başlıyor...

Dev kök hücre çalışması!

29 Temmuz 2011 Cuma 17:16

Çalışmada "Hastanın kendi iliğinden alınan hücrelerin enjekte edilmesi hastalığın beyin ve omuriliğe verdiği zararı yavaşlatabilir ve hatta geri döndürebilir mi?" sorusunun yanıtı aranacak.

Çalışmayla ilgili detayları anlatan Londra Imperial College Üniversitesi'nden doktor Paolo Muraro, hastaların kemik iliğinden alınacak kök hücrelerin, laboratuvar ortamında büyütüleceğini ve hastanın kendi kanına enjekte edileceğini söyledi. Dr. Muraro, kök hücrelerin beyne kadar gideceğini ve MS'in beyne verdiği zararın giderilebileceğini umduğunu ifade etti.

Dr. Muraro, "Kök hücrenin etkin bir tedavi olabileceğine ilişkin oldukça güçlü laboratuvar kanıtları bulunuyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İngiltere MS Derneği ise henüz işe yaradığı kanıtlanmamış kök hücre tedavisinin erişime sunulmasına ilişkin kaygılarını da ifade etti. Deneme başarılı olursa bile, etkin bir tedavinin geliştirilmesi yıllar sürebilir. Dünyada üç milyon, İngiltere'de ise 100 bin MS hastası olduğu düşünülüyor.

MS NEDİR?
Genç erişkinlerde en sık görülen nörolojik bozukluktur. Hastalığın nedeni daha tam olarak anlaşılmamış olmakla birlikte, genetik ve çevresel etkenlerin birleşimiyle ortaya çıktığına inanılıyor. MS, beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığıdır. Bağışıklık sistemindeki (immün sistem) savunma amaçlı gözelerin, nedeni daha anlaşılamamış bir şekilde, sinir hücrelerinin (nöronlar) çevresinde bulunan myelin kılıfını (buna bir nevi yağlı bir zar katmanı diyebiliriz) vücuda yabancı bir bağıştıran olarak algılamasıyla yok etmeye çalışmasıdır. Bu durum da, çeşitli sinir sistemi belirtilerini ortaya çıkarır. Bu belirtiler geçici olup, hastalığın düzeyine göre iz bırakabilir, ya da bırakmadan ortadan kaybolabilirler.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kasların birbirleriyle ilişkisiz çalışması sonucu istemli hareketlerin düzensiz seyretmesi hali; vücut hareketlerinde düzensizlik,
Ayak tabanı bir cisimle çizildiğinde baş parmakların yukarı doğru açılması,
Bulanık ya da çift görme, nistagmus (gözbebeklerinin istemsiz hareketi),
Belirli bir kas veya kas grubunda birbiri arkasına meydana gelen istem dışı kasılma ve gevşeme hareketleri ile belirgin durum,
Beceriksizlik,
Konuşma bozukluğu,
Duygu durumlarda kolayca değişebilme niteliği,
Yorgunluk
Elde sinirlerdeki harabiyet nedeniyle kasların işlev yapamama hali ile karakterize paralizi (felç) durumu,
Vücudun tek tarafını tutan felç durumu,
His kaybı, uyuşma ve karıncalanma hissi,
Sık idrara çıkma ve idrar kaçırma (inkontinans)
Erkeklerde iktidarsızlık,
İnkoordinasyon (koordinasyon bozukluğu)
Sadece bir kol veya bir bacağı tutan felç,
Denge kusuru ve baş dönmesi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA