29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir26°C

DİYABET HASTALARI DONDURMA TÜKETEBİLİR Mİ?

Don­dur­ma, ço­cuk­la­ra sü­tü sev­di­ri­yor, ha­mi­le­ler­de pro­te­in ve kal­si­yum ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­lı­yor, yut­ma güç­lü­ğü olan yaş­lı­lar­da bes­len­me ka­li­te­si­ni ar­tı­rı­yor.

Diyabet hastaları dondurma tüketebilir mi?

21 Mayıs 2014 Çarşamba 14:33

Di­ye­tis­yen Gi­zem Şe­ber don­dur­ma­nın sağ­lık üze­rin­de­ki et­ki­le­ri­ni özet­le­di...

*Ka­li­te­li pro­te­in kay­na­ğı­dır.  

*A vi­ta­mi­ninden zen­gin­dir.

*Yük­sek oran­da kalsiyum ve fosfor  içe­rir.

*D vi­ta­mi­ni içe­rir.

*Bir­çok tat­lı­ya na­za­ran ka­lo­ri içe­ri­ği da­ha dü­şük­tür.  

ÇOCUK BESLENMESİNDE

Bü­yü­me ve ge­liş­me ça­ğın­da pro­te­in, kal­si­yum ve fos­for ke­mik, kas ge­li­şi­mi açı­sın­dan el­zem. Don­dur­ma, içe­ri­ği ile bu ge­rek­sin­me­nin kar­şı­lan­ma­sın­da yar­dım­cı olur.  Süt tü­ket­me­yi sev­me­yen ço­cuk­lar­da süt ye­ri­ne tü­ke­til­me­si gün­lük be­sin­sel ih­ti­yaç­la­rı kar­şı­lar.

DİYABETLİLER TÜKETEBİLİR Mİ?

Kan şe­ke­ri dü­ze­yi kon­trol al­tı­na alın­mış ve obez ol­ma­yan şe­ker has­ta­la­rı; di­ye­tis­yen­le­ri­nin öne­ri­si doğ­rul­tu­sun­da haf­ta­da 1-2 de­fa 1 top sa­de ve­ya mey­ve­li don­dur­ma tü­ke­te­bi­lir.

Ge­be­ler de tüketmeli

Ge­be­lik­te; an­ne ada­yı­nın ka­li­te­li pro­te­in ve kal­si­yum ih­ti­ya­cı ar­tı­yor. An­ne bu ge­rek­sin­me­si­ni kar­şı­la­ya­maz­sa, be­bek an­ne­nin de­po­la­rı­nı kul­la­nı­yor ve do­ğum son­ra­sı an­ne de ke­mik eri­me­si gi­bi so­run­lar çık­ma­sı­na ne­den ola­bi­li­yor. Bu ne­den­le ge­be­le­rin gün­lük 600 ml (3 bar­dak) süt ve süt ürün­le­ri tü­ket­me­si ge­re­kir. Bu ge­rek­sin­me­nin bir kıs­mı don­dur­ma ile kar­şı­la­na­bi­lir.

Tedavi alan kanser hastalarına da öneriliyor

Ke­mo­te­ra­pi alan­lar­da, ki­mi za­man ke­mo­te­ra­pi te­da­vi­sin­den he­men son­ra yan­ma his­si ve iş­tah­sız­lık göz­le­ne­bi­lir. Bu­na pa­ra­lel bu­lan­tı ve kus­ma şi­kâ­yet­le­ri baş gös­te­re­bi­lir. Bu has­ta­lar­da, don­dur­ma­nın ko­lay tü­ke­til­di­ği ve bu­lan­tı­ya se­bep ol­ma­dı­ğı göz­len­miş­tir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA