02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya21°C
  • İzmir19°C

DİYABET İLAÇLARI İÇİN KOCAELİ'Nİ ÜS SEÇTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 2011'i 'Diyabet Yılı' ilan etmesinin ardından, Kocaeli Üniversitesi, diyabet (şeker hastalığı) konusunda Danimarkalı ilaç firması Novo Nordisk ile işbirliğine gitti.

Diyabet ilaçları için Kocaeli'ni üs seçti

28 Haziran 2011 Salı 07:16

Ortak çalışmalar sonucunda insan sağlığına hizmet sunacak yeni ilaçlar geliştirilmesi amaçlanan işbirliği kapsamında, Novo Nordisk, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde Ar-Ge ofisi kurulacak. İmza töreninde konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de Ar-Ge konusunda ciddi adımlar atıldığını, 90'a yakın firmanın Ar-Ge birimi kurduğunu ve 13 bine yakın değişik sektörde Ar-Ge elemanı çalıştığını söyledi.

Ergün, Türkiye'nin uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak amacıyla çaba sarf ettiklerini ve ucuz işgücü yerine, bilimsel çalışmalarla ön plana çıkmaya çalıştıklarını bildirdi. Ergün, "Bizim zengin kaynaklarımız, doğal kaynaklara değil, insana ve insanın zihinsel gücüne dayanması lazım. Rekabeti, bilimde ararsak bulabiliriz." dedi. Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen, işbirliğinin Danimarka ve Türkiye arasındaki ilişkiler açısından önemli olduğunu söyledi. Novo Nordisk'in, sağlık sektöründe, özellikle 2002'den beri yaşanan büyük gelişmelerde temel oyunculardan biri olduğuna dikkat çeken Mikkelsen, "Novo Nordisk, bölgesel merkezini Atina'dan İstanbul'a taşıyarak Türkiye'de diyabet savaşında ne kadar önemli rol oynamak istediğini kanıtlamıştır. İşbirliği ile ilaç sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine destek vermeyi amaçlıyoruz. Özellikle de hastalara daha yenilikçi, daha etkin tedavi yöntemi sunulması temel hedeftir." dedi. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, üniversitenin bulunduğu coğrafyanın, Türkiye'de endüstri, sanayi, Ar-Ge ve inovasyon açısından en dinamik bölgesi olduğunu kaydetti. Komsuoğlu, "Tüm bunlardan cesaret alarak, tarihi çok fazla olmayan bir üniversite olarak Türkiye'nin büyük üniversiteleriyle yarışa girdik ve Novo Nordisk'i davet ettik." dedi. Komsuoğlu, Türkiye'nin ilk 5'te yer alan en iyi tıp fakültelerinden biri olduklarını, endokrin bölümünün Türkiye'de söz sahibi olduğunu söyledi.

Doktora öğrencileri yetiştireceğiz

Novo Nordisk yöneticilerine, "Emin olun ki, diyabet konusunda sizinle birlikte iyi iş yapacağız." şeklinde hitap eden Komsuoğlu, "Bu hem bir inovasyon çalışması olacak, hem yüksek lisans, doktora öğrencileri yetiştireceğiz. Ayrıca üniversitelerimizin daha önce halka yönelik başlattığı çalışmalarını da bu bağlamda sürdüreceğiz." dedi. Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Şebnem Avşar Tuna da, şirketin dünyanın her yerinde araştırma merkezi olduğunu belirtti. Yatırımların büyük kısmını, uluslararası alana yönelttiklerinin bilgisini veren Tuna, yatırımların üçte birlik bölümünün ABD ve Avrupa'ya yapıldığını ancak bunun değişerek Ortadoğu'ya kaydığını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA