05 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya19°C
  • İzmir20°C

DİZ AĞRISI ENÇOK KADINLARI ETKİLİYOR

Özellikle kadınlarda görülen diz kapaklarındaki kireçlenme ilerlemesiyle birlikte yaşam kalitesini düşürüyor.

Diz ağrısı ençok kadınları etkiliyor

10 Ocak 2011 Pazartesi 11:04

Medical Park Özel Bursa Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ferda ERKİŞİ, diz kireçlenmelerinin sebepleri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Kireçlenmeyi, ağırlık taşıyan eklemlerin yaşlanmayla birlikte aşınması olarak tanımlayan ERKİŞİ, kireçlenme hastalığının kıkırdaktan başladığını daha sonra yayıldığını ifade ederek en çok yükün dizler üzerinde olduğunu belirtti. Diz kireçlenmesini genellikle orta ve ileri yaşlarda, özellikle de 50 yaş üzerindeki kadınlarda daha sık görüldüğünü fakat erken yaşlarda da rastlanabileceğini ifade eden ERKİŞİ, hastaların genellikle kilolu olduğunu, bununla birlikte geçirilen bazı eklem operasyonları, travmalar ve spor yaralanmalarının da diz kireçlenmesinin oluşmasında etkili olduğunu söyledi.

Hastalığın ilk belirtisinin ağrı ve tutukluk olduğunu belirten ERKİŞİ hastalık ilerledikçe eklem hareketlerinin kısıtlandığını, yürümek ve merdiven inip çıkmanın zorlaştığını ifade etti. Ferda ERKİŞİ, ilerlemiş ve rehabilite edilmemiş dizlerde dizi doğrultmak, ya da bükmenin oldukça ağrılı olabildiğini dolayısıyla da kişinin zamanla kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiğine vurgu yaptı. ERKİŞİ rahatsızlığın başlangıç aşamasında kilo verme, egzersiz, uygun ağrı kesiciler, kaplıca ile sıcak- soğuk tedavi önerildiğini belirterek hastalığın ilk dönemlerinde teşhis edilirse, tedavinin büyük oranda başarılı olduğunu söyledi.

Olay Gazetesi

Yorumlar
SON DAKİKA