03 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa14°C
  • Antalya23°C
  • İzmir19°C

DOKTORA 24 SAAT KORUMA

Sağlık Bakanlığı, doktorlara yönelik artan şiddet olaylarına karşı radikal tedbirler aldı. Bütün hastanelerde 24 saat kamera takibi yapılacak. Tuvalet ve soyunma odaları dışında ...

Doktora 24 saat koruma

04 Mayıs 2012 Cuma 07:47

Sağlık Bakanlığı, doktorlara yönelik artan şiddet olaylarına karşı radikal tedbirler aldı. Bütün hastanelerde 24 saat kamera takibi yapılacak. Tuvalet ve soyunma odaları dışında her yer takip edilecek.

Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinden sonra Sağlık Bakanlığı, sağlıkta şiddet probleminin çözümü için radikal tedbirler aldı. Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında güvenliği artıracak olan Bakanlık, hastanelerin sadece giriş bölümlerine değil “kör nokta” diye tabir edilen alanlara da kamera yerleştirilecek. Hastanın ve doktorun mahrem bölgesi dışında tüm hastane kameralarla donatılacak, zorunlu olarak kurulacak kamera odalarında görüntüler 7 gün 24 saat izlenerek şiddet olayına anında müdahale edilecek. Ayrıca doktorlara öfke kontrolü ve iletişim becerisi eğitimi verilecek. Ayrıca hastane girişlerine kurulacak olan x-ray ve el detektörü cihazlarıyla hastaneye bıçak ve silah gibi aletlerle girişler de engellenecek. Şuan mevcut hastanelerde bulunan kameraların yüzde 92'si aktif durumda çalışıyor. Bunların sayısı artırılacak.


ÖFKE KONTROLÜ ŞART
Bakanlık, güvenliğin yanı sıra şiddetin engellenmesi için eğitim formülü üzerinde de çalışma yapıyor. Bu kapsamda hastanelere şiddete karşı bilinçlendirme afişleri asılacak. Aynı afişte gülen-mutlu hasta-doktor-hemşire üçlüsünün yanı sıra şiddet durumunda polis ve cezaevi mesajı da verilecek. Bunun yanı sıra, doktorlara öfke ve stres kontrolü ile iletişim becerileri eğitimi de verilecek.Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, tüm dünyada çalışma hayatı içinde şiddetin olduğunu ancak sağlık alanında 15-20 kat daha fazla olduğunu hatırlattı. Sağlık Bakanlığı'nın tüm Türkiye'yi kapsayacak bir sağlıkta şiddet çalışması başlattığını belirten Prof. Şencan, bu kapsamda şiddetle mücadele için tedbirler alınacağını söyledi. Tedbirlerin, güvenlik ve eğitim üzerinde odaklandığını belirten Prof. Şencan, öfke kontrolü eğitiminin, doktorun hastaya yaklaşımının hatalı olmasından kaynaklı olmadığını söyledi. Prof. Şencan, “Biz doktorlar, her gün acil, yaralı, kanamalı hastalar görürken hasta ve hasta yakını ilk defa görmesinden dolayı öfke ve stres patlaması yaşayabilir. Doktorlar, daha eğitimli ve statü olarak daha üstte oldukları için onların öfke ve stres kontrolü ve iletişim becerisine ilişkin eğitim alması öngörülmektedir” dedi.

Gökhan KAYA

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA