06 Mayıs 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

DOKTORLAR KÜRTÇE ÖĞRENİYOR

Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çok dilli hizmet verilmeye başladı. Çevre iller ile Irak ve Suriye'den de hastaların geldiği hastanede artık Türkçe'nin dışında İngilizce, Arapça, Kürtçe ve Zazaca da hizmet veriliyor.

Doktorlar Kürtçe öğreniyor

28 Mart 2014 Cuma 19:51

Aziz Fidancı/Diyarbakır

Çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır'da, başka diğer büyükşehirlerde görülmemiş bir uygulama hayata geçti. Sağlıkta ana dilde eğitimin ilk adımı Diyarbakır'da atıldı. Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği tarafından 7 bin personele yönelik başlatılan Kürtçe ile Zazaca dil kursları büyük bir titizlikle sürdürülüyor. Dil kurslarına 200 doktor, hemşire ve sağlık çalışanı katılıyor. 7 bin sağlık çalışanına yönelik başlatılan kurs yoğun ilgi görüyor. Anadili Türkçe olan Kütahya, İzmir'den gelen birçok doktor, hemşire ve sağlık çalışanları kürtçe ve Zazaca öğrenmek için kolları sıvadı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İbrahim Uygun, verdikleri kurslar hakkında bilgi verdi. Uygun, "Hastalarımızı daha iyi ve yakından tanımak için kürtçe ve Zazaca dersler başladı. İlk etapta 200 personelimiz bu işe dahil oldu. Kurs boyunca hiçbir ücret talep edilmiyor. Genel Sekreterlik olarak verilen hizmetin ücreti veriliyor'' dedi.

Öncelik kürtçe ve Zazaca

Bu yörede ençok konuşulan kürtçe ve Zazaca'nın öncelikleri olduğunu ifade eden Uygun, ''2 ay sürecek kursa doktorlar, hemşireler ile sağlık çalışanları katılıyor. 32 saat derler verilecek. 3 ayrı bölümde, 3 ayrı hastanemizde bu dersler veriliyor. Bu eğitimleri aldıktan sonra bir üst eğitimi vermeye hazırlanacağız.

Irak ile Suriye'den gelecek vatandaşlara sağlık hizmetlerini sunabilmek için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Kürtçe ile Zazaca eğitiminden sonra Sorani ve Arapça öğreneceğiz. Bu konuda biz doktorlarımıza güveniyoruz. Bu konuda hizmet vermek insanlığın gerekliliğidir. Bir insanla konuşurken kendi dilinde nasılsın, nere ağarıyor? Gibi soruları sorabilmek için ana dilde hizmet vermek önemli. Hasta ile doktor arasında güvenin daha artmasını sağlar. Bu dilerlide hizmet vermek insanlığın gerekliliğidir. Sağlık Bakanlığı ile yazıştık, yazışmalarımız oldu. Kurslar zorunlu değildir, tamimiyle gönüllülük esası üzerine hizmet veriyor. Kimseye zorla bir dili öğretemezsiniz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA