29 Nisan 2024
  • Ankara20°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya30°C
  • İzmir24°C

ECZANELERİN İSYANI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, eczanelerin ödeme alımlarında büyük sıkıntı yaşadığını ve ticari saygınlığını kaybetmeye başladığını söyledi. Bingöl, konuyla ilgili olarak verdiği soru önergesinde uygulanan politikaları da eleştirdi.

Eczanelerin isyanı meclis gündeminde

19 Mart 2008 10:18

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, eczanelerin ödeme alımlarında büyük sıkıntı yaşadığını ve ticari saygınlığını kaybetmeye başladığını söyledi. Bingöl, konuyla ilgili olarak verdiği soru önergesinde uygulanan politikaları da eleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, özellikle Ankara gibi büyük şehirlerdeki eczanelerin uygulanan politikalar yüzünden borç batağında olduğunu belirterek "ödeme alımları oldukça sıkıntılı olan, bu sebeple borç batağına saplanmış, mesleki ve ticari saygınlığını kaybetmek üzere olan eczacılara bir darbe de devletin KDV hususundaki soruşturmalarıyla vurulmaktadır" dedi.

Bingöl, KDV oranında yapılan 10 puanlık indirimin, ilaç fiyatlarına Sağlık Bakanlığınca son üç yıldır yapılan ve halen süregelmekte olan yüzde 50-60 oranlarındaki indirimle birleşmesi sonucu olumsuzluklar yarattığını söyledi. Eczacının yüksek fiyat ve KDV oranı ile aldığı ilacı, düşük fiyat ve KDV oranı ile satmak zorunda kaldığını anlatan Bingöl şöyle konuştu:

KDV STOĞU BÜYÜK SORUN "Diğer taraftan miadı dolmuş ilaçların KDV tutarı ödenirken, bunlar satılmadığından KDV tahsil edilememesi de KDV stoğu oluşturmaktadır. Bu durumlar göz önüne alındığında, eczanelerin KDV tahakkuk ettirmesinden bahsedilemez. Ayrıca, 2002 yılından önce 10 ile 20 gün içerisinde ödeme yapan devlet kurumları, bu yıldan itibaren ödemelerini bir ile üç ay içerisinde gerçekleştirmeye başlamıştırlar. İlaç fiyatları Avrupa Birliği ülkelerine göre endekslendiği ve dövize bağlı oranlar baz alındığı için ilaç fiyatlarındaki düşüş süreklilik arz etmektedir. Bahsi geçen fiyat düşüşleri bazen bir ay öncesinden, bazen hiç haber verilmeksizin yapılmış, düşüşlerden doğan zarar hiçbir devlet kurumu, ecza deposu veya uluslararası çapta bir ilaç fabrikası tarafından karşılanmamıştır. Dolayısıyla bu durum, ilaç sektöründeki istihdam sorununu da tetiklemektedir."

BAKANLIK NE YAPACAK?

CHP’Lİ Tekin Bingöl önergesinde şu ifadeleri kullandı: "Maliye Bakanlığı eczanelerin KDV ve kar oranları hakkında neden düzenli ve istikrarlı bir politika olarak uygulamamaktadır? Böyle düzenli ve istikrarlı bir politikanın hayata geçirilmesi için bir çalışma düşünülmekte midir? Devlet kurumları tarafından yapılan bu geç ödemeler ve uygulanan iskontolar, eczanelerin kapatılıp yerlerine, Avrupa Birliği standartlarınca belirtilen "zincir eczane" işletmelerinin getirilmesine bağlı bir politika mıdır?

Yorumlar
SON DAKİKA