04 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa14°C
  • Antalya19°C
  • İzmir19°C

ELEKTRONİK İMZA SAĞLIK SEKTÖRÜNDE

Elektronik imza sağlık sektörüne hız getiriyor

Elektronik imza sağlık sektöründe

29 Nisan 2010 Perşembe 12:25

2003 yılında başlatılan ve ulusal çapta yürütülen E-Sağlık Projesi, sağlık sektörü çalışanlarını elektronik imza ile tanıştırıyor. Bir başka deyişle, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olan elektronik imza artık sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak konusunda da aktif rol alıyor. Elektronik imza şimdi de hastane bilgi sistemlerine giriyor. Sağlık sektöründeki iş süreçlerinde iyileşme ve maliyet tasarrufu sağlamak amacıyla 2003 yılında başlatılan E-Sağlık Projesi, sektör çalışanlarını elektronik imza ile tanıştırıyor. Türkiye’nin ilk Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı (ESHS) olan E-GÜVEN ise elektronik imzanın hastane uygulamalarına entegrasyonu ile ilgili çalışmalar yürüterek bu alanda da öncülük etmeyi sürdürüyor.

ELEKTRONİK ORTAMNDA DOLDURULUYOR

Elektronik imzanın sağlık sektörüne kazandırdığı en büyük faydaların başında ise hastanelerde önemli bir iş yüküne neden olan hasta onay formlarının elektronik ortamda doldurulması geliyor. Bu formların hastane bilgi sistemleri üzerinden E-GÜVEN’in sağlayacağı araçlar ve hekimlere verilecek olan elektronik imzalar sayesinde doldurulması ile bu formların kağıt ortamında imzalı olarak saklanmasına gerek kalmıyor ve gerek süreçler gerekse işleyişte ciddi iyileşmeler sağlanabiliyor. Bunun yanında, kurum içi uygulamalardaki diğer ıslak imza gerektiren izin, sipariş, satınalma, performans değerlendirme ve benzeri formların da elektronik ortamda hazırlanarak e-imza’lı saklanmasına olanak tanınabiliyor.

İHALELER DAHA ŞEFFAF OLACAK

Sağlık sektöründe elektronik imza kullanımının yaygınlaşmasına dair atılan bir diğer adım ise Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) elektronik imza döneminin başlatılması. Bu doğrultuda Kamu İhale Kurumu’nca (KİK) açılan ihalelere teklif vermek isteyenlerin, başvurularını elektronik imza ile imzalamaları zorunlu oluyor. Söz konusu düzenlemenin pilot uygulaması ise tıbbi cihazlar ve sarf malzemeleri satın alımı ihalesi ile başlıyor. İhale kapsamında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası ile entegrasyonu artıracak olan elektronik imza kullanımının 100 binin üzerinde kayıtlı bayi ve 4 binin üzerinde akredite tedarikçiye büyük kolaylık sağlaması hedefleniyor.
 

dunyabulteni.net

Yorumlar
SON DAKİKA