04 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa15°C
  • Antalya21°C
  • İzmir16°C

ELLERİNİZİ YIKAMANIZ İÇİN 5 NEDEN

Gün içinde pek çoğumuz toplu taşıma araçlarına biniyor, kapı açıp kapatıyor ya da bilgisayar klavyesi kullanıyoruz. Tuvaletten çıkarken ellerini yıkamayan kimse yok ama bu alışkanlık...

Ellerinizi yıkamanız için 5 neden

03 Ağustos 2012 Cuma 15:39

Cosmopolitan dergisi ellerimizi daha sık yıkamamız için geçirli beş nedeni sıraladı:

1- Meyvelerde, bitkilerin büyümesinde rol oynayan 1-mep (methylcycloropene) adlı bir kimyasala rastlanıyor. Bu nedenle meyveyi yemeden önce bol suyla, ovalayarak yıkayın. Daha öncesinde antibakteriyel sabunla ellerinizi yıkamanız ve mikroplardan arındırmanız gerekiyor.
2- Arabalarınızın direksiyonlarında 700 çeşit mikrop ve bakteri yaşıyor. Bu bakterilerden biri de gıda zehirlenmesine yol açan 'bacillus'. Bu nedenle ellerinizi mutlaka yıkayın.
3- Bilgisayar klavyeleri, midenizi bozmanıza neden olacak milyonlarca bakteri barındırıyor. Eğer ortak bilgisayarlarda çalışmanız gerekiyorsa sık sık yerinizden kalkıp ellerinizi yıkamayı alışkanlık haline getirin.
4- Spor merkezlerindeki aletler pek çok mikrop ve bakteri barındırır. Havlunuzu kimseyle paylaşmayın, kullanmadan önce ve sonra spor ekipmanlarını kurulayın ve spordan sonra duşunuzu alın.
5- Alışveriş arabalarının, sepetlerinin tutma yerlerinde 'e.coli (escherichia.coli)' adı verilen ve hastalanmanıza yol açan bir bakteri türü bulunuyor. Alışverişten hemen sonra ellerinizi yıkayın.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA