06 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya21°C
  • İzmir23°C

"EMEKLİ OLMA YAŞI DEĞİŞİRSE SİSTEM ÇÖKER"

"Emeklilikte yaşa takılan dediğiniz yani 2 yılı, 3 yılı vardır. Vatandaşlarımızın 1999 yılındaki o kademelendirmeden dolayı karşısına çıkan 2 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık süreler vardır. Ama şu anda emekli olma yaşı 50...."

"Emekli olma yaşı değişirse sistem çöker"

20 Temmuz 2014 Pazar 02:51

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik:

"Emekli olma yaşı 50. 'Bu 50 yaş çok fazladır, insanları 38 yaşında, 40 yaşında emekli yapalım' diye bir bakışınız varsa, size samimi söylüyorum yıllar geçse de iktidar olma şansınız olmaz. Çünkü bu millet o acıyı yaşadı, o sıkıntıları yaşadı"

- "SGK'nın 2008'deki açığı 25,9 milyar iken 2013'te 19,6 milyardır. SGK'da gelirlerin giderleri karşılama oranı 2008'de yüzde 72,2, 2013 yılında ise bu oran yüzde 89,2'ye ulaşmıştır"

TBMM (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, şu anda emeklilik yaşının 50 olduğunu belirterek, "Bu 50 yaş çok fazladır, insanları 38 yaşında, 40 yaşında emekli yapalım' diye bir bakışınız varsa, size samimi söylüyorum yıllar geçse de iktidar olma şansınız olmaz. Çünkü bu millet o acıyı yaşadı, o sıkıntıları yaşadı" dedi.

Çelik, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında söz aldı.

Çelik, tasarının ikinci bölümünde sosyal güvenlikle ilgili önemli düzenlemeler olduğunu ifade ederek, bu düzenlemelere değindi.

Sosyal güvenlik reformunun 2008 yılında gerçekleştirildiğini ve 2008'in 10. ayında yürürlüğe girdiğini anımsatan Çelik, şöyle devam etti:

"SGK'nın 2008'deki açığı 25,9 milyar ve açığın Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı 2,72. 2013'te ise SGK'nın açığı 19,6 milyar, Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı ise yüzde 1,36. Bu rakamlar 2008 öncesi ve 2013 sonu itibariyle mukayese ettiğiniz zaman çok net bir şekilde iyileşmenin hangi noktada olduğunu söylüyor. Aktif sigortalı sayısı 2008'de 15 milyon iken 2014 yılında 19,2 milyona ulaşmıştır. Buradaki artış 4 milyonun üzerindedir. Sağlık harcamaları 2008'de 25 milyar iken 2013 yılında 50 milyardır. SGK'da gelirlerin giderleri karşılama oranı 2008'de yüzde 72,2, 2013 yılında ise bu oran yüzde 89,2'ye ulaşmıştır. 2008 yılında kayıtdışı yüzde 43,5, 2014 yılında ise kayıtdışı yüzde 33,8 düzeylerine inmiş bulunmaktadır."

SGK'nın fiilen tahsil imkanı kalmayan ya da çok zorlaşan alacaklarının tahsili için borç karşılığında taşınmazların alınmasıyla ilgili bir düzenleme yapıldığını belirten Çelik, kurumun bunları aldığını söyledi. Çelik, bu taşınmazların satışlarının daha da hızlandırılması açısından da KDV muafiyeti getirildiğini kaydetti.

-"Bir sistemi çökertirsiniz"

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunun sık sık gündeme getirildiğine dikkati çeken Çelik, SGK'nın popülizm kaldırmayacağını, bunun belki de siyasetin en az ve tartışmaların bilim çevresinin, bilimin öncülüğünde yapılması gereken en önemli konulardan bir tanesi olduğunu vurguladı.

Türkiye'de emeklilik yaşının 50 olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Emeklilikte yaşa takılan dediğiniz yani 2 yılı, 3 yılı vardır. Vatandaşlarımızın 1999 yılındaki o kademelendirmeden dolayı karşısına çıkan 2 yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık süreler vardır. Ama şu anda emekli olma yaşı 50. Şimdi 'bu 50 yaş emekliliği çok fazladır, insanları 38 yaşında, 40 yaşında emekli yapalım' diye bir bakışınız varsa, size samimi söylüyorum yıllar geçse de iktidar olma şansınız olmaz. Çünkü bu millet o acıyı yaşadı, o sıkıntıları yaşadı.

Ben Çalışma ve Sosyal Güvelik bakanıyım. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir öneriniz varsa getiriniz, birlikte değerlendirelim, size söz verdiğimiz şeyi burada açıklayalım. Ama üzerinde bu şekilde tartışılacak bir konu değil, vatandaşa selam verilecek bir konu değil. Bir sistemi çökertirsiniz. Nitekim 1991 yılında alınan karar sistemi çökertme noktasına getirmiştir. Şimdi bunu ayağa kaldırıyoruz. Nereden biliyoruz? Az önce verdiğim rakamlardan. Düne göre çok farklı, çok daha iyi noktalarda. Bununla ilgili tartışmalar başladı mı çok başka yerlere gider. Kim iktidardı, kim ne yaptı, kim sorumluydu, biz ne yapıyoruz? Biz hesap vermeye hazırız. Sosyal güvenlikte hem hizmetlerimizi özellikle sağlık alanında geliştiriyoruz hem de aradaki sosyal güvenlik açıklarını azaltıcı önlemler, tedbirler, kayıtdışılığı ortadan kaldıran düzenlemeler getiriyoruz."

Taşeronun yaygınlaşırıldığı yönündeki ifadeleri anımsatan Çelik, kamuda 661 bin taşeron çalışan bulunduğunu söyledi.

Çelik, daha önce bunun emeğin sömürüsüne dönüştüğünü ve sürdürülemez olduğunu ifade ettiğini belirterek, bu konuyla ilgili 2 yıldır taraflarla çalıştıklarını ifade etti.

Bazı muhalefet milletvekillerinin soruları ve eleştirileri üzerine Çelik, "Ben '1936 yılından beri var olan sistemdir' dedim. Bu konuyla ilgili düzenleme ihtiyacını da huzurlarınıza getirmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

- "Valla milletin emanetini çok güzel koruyoruz"

Çelik, 2009 yılı temmuz ayı istatistiğine göre toplam işçi sayısının 5 milyon 398 bin, sendikalı işçi sayısının ise 3 milyon 232 bin olduğuna işaret ederek, "Buradaki yalanı, dolanı, sahtekarlığı ortadan kaldırdık. Şu anda 1 milyon 187 bin gerçek sendikalı işçi var" dedi.

Bu arada Çelik, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin kürsüden AK Parti'nin bir gazetede yer alan "Milletin emanetine sahip çıktık" ilanını göstererek, bu konudaki ifadelerine, "Valla milletin emanetini çok güzel koruyoruz, bu rakamlarda gördüğünüz gibi" karşılığını verdi.

Çelik, sözleşmeli olarak işe alınan iş ve meslek danışmanlarının daha sonra kadroya geçtiklerini ve ücretlerinde bir miktar düşüş gerçekleştiğini söyledi. Çelik, tasarıda yer alan düzenlemeyle söz konusu iş ve meslek danışmanlarının ücretlerinde 360 liralık bir artış sağlandığını belirtti.

Tasarının 26. maddesi üzerinde değişiklik önergeleri görüşülürken, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, bugün saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Yorumlar
SON DAKİKA