29 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

FAREDEN SAHTE BOTOKS

Türkiye'ye yurtdışından sahte botokslar da geliyor. Bavullarda satılıyor, asimetrik suratlara neden oluyor ve içinde fare atıkları bile bulunuyor.

Fareden sahte botoks

22 Aralık 2010 Çarşamba 08:14

Uzakdoğu, Hindistan, Pakistan'da üretilen tıbbi malzemeler içinde en yaygın olanlar botokslar. Sahte botokslar Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmediği için Türkiye'ye kaçak yolla girip pazarlanıyor. Amerika'da da bu botoksların satışı yasaklandı ancak hala orada da el altından satılıyorlar. Ucuz olduğu için tercih ediliyor. Estetik merkezlere bavul içinde pazarlanıyor. Normal botoks uygulamalarının fiyatları 450 TL'den başlarken sahte botokslarınki 150 TL civarında bulunuyor. Bu nedenle özel kampanya fiyatı gibi sunuluyor.

DOMUZ ATIĞI BİLE VAR
Asya ülkelerinden gelen kalitesiz botoksların içinde domuz, fare gibi hayvan atıkları bulunduğunu anlatan Dünya Göz Hastanesi Doktoru Levent Akçay, "Botoks zehiri normalde bakteriden elde edilir. Ancak Asya ülkelerinde bakteriden zehir yapmak ileri teknoloji gerektirdiği için merdiven altı üretimle hayvan atıkları ekliyorlar. Fare ve domuz gibi hayvanların atıkları da botoksa konuluyor böylece fiyatı ucuzluyor. Ama alerjik etkisi çok artıyor" diyor.

YÜZLERİ YAMULTUYOR
Bu botokslar yüzde yayıldığını için asimetrik görüntü oluştuğuna dikkat çeken Dr. Levent Akçay, "Yüze yayıldığı için etki alanı şaşabiliyor. Hastanın göz kapağı kapanmıyor, yüzünü oynatamaz hale geliyor. Bu botokslardan yaptırdığı için zor duruma düşen çok hastamız oluyor, tedavisi bulunmuyor ancak hastaları 'birkaç ay içinde geçecektir' diye teselli edebiliyoruz. Bu botokslar çantalar içinde kapı kapı pazarlanıyor" diye konuşuyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA