02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa14°C
  • Antalya25°C
  • İzmir20°C

"FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON ALANINDAKİ YATIRIMLARIN ÖNÜ AÇILSIN"

Sanatçı İbrahim Tatlıses ile birlikte Türkiye'de fizik tedavi uygulamaları bir kez daha gündeme geldi.

"Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Alanındaki Yatırımların Önü Açılsın"

27 Haziran 2011 Pazartesi 15:49

Sanatçı İbrahim Tatlıses ile birlikte Türkiye'de fizik tedavi uygulamaları bir kez daha gündeme geldi. Romatem fizik tedavi ve rehabilitasyon Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Köksal Holoğlu, Tatlıses'in, Türkiye'de fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetinin yetersiz olduğunu düşünerek yurt dışına gittiğini, daha sonra ülkesinde sayıları çok az olsa da donanımlı merkezlerin olduğunu öğrenerek geri döndüğünü vurguluyor.

Dr. Köksal Holoğlu, Türkiye'de fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında hizmet veren sadece 3 özel hastane olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın özel hastane açılmasını engelleyen düzenlemeyi fizik tedavi ve rehabilitasyon yatırımları için esnetmesi gerektiğini söyledi. Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında yatırım yapmak isteyenlerin önünün açılmasını istedi.

"YATAK BULMAK İÇİN ORTALAMA BEKLEME SÜRESİ 3 AY"

İbrahim Tatlıses'in tedavisine Türkiye'de devam etmesi fizik tedavi konusunda Avrupa ve Ortadoğu'nun gözünü Türkiye'ye çevirdiği ifade ediliyor. Sağlık Kenti Samsun Derneği Başkanlığını da yürüten Dr. Holoğlu, bazı gelişmelere rağmen, Türkiye'nin sayısal olarak henüz istenen düzeyde hizmet verecek sağlık kuruluşuna sahip olmadığını belirtiyor. Holoğlu, "İbrahim Tatlıses'in Türkiye'de tedavi olmaya başlaması ile birlikte, İran, Irak, Suriye, Arabistan gibi ülkelerden aranmaya başladık. Sonrasında da hasta akışı hızlandı. Ama bir sorunumuz var, bu alanda hizmet verecek yeterli sayıda merkez yok. Türkiye'de sadece 3 Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branş hastanesi var. FTR alanında hizmet veren yataklı tedavi kurumlarının sayısı yetersizdir. Yataklı tedaviye ihtiyaç duyan vatandaşlarımız istedikleri hizmeti almakta zorlanıyor. Yatak bulmak için ortalama bekleme süresi 3 ay. Devlete bağlı sağlık kurumlarını sunduğu fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de sayısal olarak yetersiz. " diye konuştu.

Dr. Köksal Holoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat 2008 yılında ilgili mevzuatta yaptığı bir düzenleme ile yeni sağlık kuruluşu için ruhsat vermediğini ifade ediyor. Bu nedenden dolayı fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında yeni sağlık kuruluşu yatırımı yapılamadığını anlatan Holoğlu, "Devlet bu alanı istisna tutarak 15 Şubat 2008 kararlarını esnetmelidir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında sunulan sağlık hizmetlerinin geri ödemelerinin düşük olması da bu alana yatırımı engelleyen ikinci faktör. Avrupa'da rehabilitasyon hizmetine günlük ortalama 500 Euro, ülkemizde ise 30 Euro ödeniyor. Diğer branşlarda bir hastanın hastanede yatış süresi 3 güne kadar gerilemişken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalarının yatış süresi 45 güne kadar uzuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA