02 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

GAUCHER VURGUNU, KAMUNUN ZARARININ 10 MİLYON LİRAYA YAKIN

Sahte reçeteler üzerinden SGK'yı dolandıran çetelere bir yenisi eklendi. Çok nadir görülen bir hastalık olan Gaucher hastalığını kullanan dolandırıcılar anlaşmalı hastane ve eczanelerle devleti soydu.

Gaucher vurgunu, Kamunun zararının 10 milyon liraya yakın

01 Nisan 2013 Pazartesi 13:53

Sahte reçeteler üzerinden SGK'yı dolandıran çetelere bir yenisi eklendi. Çok nadir görülen bir hastalık olan Gaucher hastalığını kullanan dolandırıcılar anlaşmalı hastane ve eczanelerle devleti soydu. Kamunun zararının 10 milyon liraya yakın olduğu belirtiliyor.

Karaciğer, dalak gibi organlarda büyüme olarak bilinen Gaucher hastalığı Türkiye’de her 500 bin kişi arasında 1 kişide görülüyor. Ancak, eczacı ve doktorlar el ele verdi ve Gaucher hasta sayısını patlattı.

İstanbul Anadolu yakasındaki 5 hastane üzerinden sahte raporlar alındı. Hasta başına aylık ilaç ödemesinin 120 bin TL olduğu hastalıkta üç yıldan bu yana süren dolandırıcılık nedeniyle kamu 10 milyon liraya yakın zarara uğradı. Konuyu hem SGK müfettişleri inceliyor hem de savcılık soruşturması sürüyor.

En yaygın belirtisi karaciğer, akciğer, dalak gibi oranların büyümesi olan Gaucher hastalığı ile ilgili bir dizi usulsüzlük, İstanbul Anadolu yakasındaki bazı eczaneler ve birkaç hastanede yaşandı.

HER BİR HASTA İÇİN 120 BİN TL

Devam eden savcılık soruşturmalarına konu evraklara göre, K. Eczanesi, Z. Eczanesi, D. Eczanesi ile aralarında, sağlık bakanlığı’na bağlı bir hastane, bir vakıf üniversitesi hastanesinin de olduğu toplam 5 hastanede sıklaşan usulsüz işlemler şu şekilde yapıldı:

Önce, eczanelerinde çalışan veya tanıdıkları sağlıklı kişiler adına sahte hastane raporu çıkardılar. Rapor uyarınca ‘hasta’ adına aylık ilaç girişleri yapıldı. 6 ayda bir yenilenen rapora göre hastaya aylık 60 kutu Cerezyme ilaç verilmesini öngörüyor. Söz konusu ilacın kutu başına değeri 2 bin TL. Bir aylık ilacı reçetesi 120 bin TL değerinde. Kimi durumlarda da yine hastanelerle kurulan ilişkiler sayesinde doz artırımına gidildi. Örneğin aylık 30 kutu ilaç alması gereken hasta için doz artırımı yapılarak 60 kutuya çıkarıldı.

İLAÇ KUTULARI MATBADA BASILDI
Düzenlenen reçeteler için ilaç kutusunda bulunan kupürlerin yapıştırılması gerekiyordu. Bunun için de ‘matbaa yöntemi’ bulundu. Cerezyme isimli ilacın kutusu Maslak’taki bir matbaada basıldı. Reçetelerde zaman-zaman yapılması gereken düzeltmeler de yine eczanede yapıldı. Çünkü, Ümraniye Taşdelen Sağlık Merkezi’nde görevli doktorlar U. A., K. S., G. Ö. E. E. C., ve İ. K.’nin kaşeleri de ellerinde bulunuyordu. Kaşelerden bir bölümü dışarıdan yaptırılırken, bazılarını da doktorlar kendileri vermişti. Düzenlenen reçeteler Sosyal Güvelik Kurumu’na fatura edildikten sonra, ödemelerin eczane hesabına yapılması sağlandı.

AYNI KİŞİ İÇİN 2 RAPOR

Elde edilen ilk belgelere göre, sahte Gaucher raporları eczanelerde çalışan kişilerin yakınları veya eczanede çırak olarak çalışan kişiler üzerine sahte rapor çıkarıldı. Şüphelilerden eczane çalışanı Z. A.’nın kardeşi S. A. adına 4 Kasım 2011’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanede 91817458 protokol numarası ile rapor çıkarıldı. Yine M. E. İ. isimli bir kişi adına ise 2 ayrı rapor çıkarıldı. Bir üniversite hastanesinde 00274777 protokol numarası ile çıkarılan ilk raporun tarihi


MİLYONDA 2 KİŞİDE GÖRÜLÜYOR
Dünyada tedavisi son 15 yılda uygulanan Gaucher hastalığı Türkiye’de son 5 yıldan bu yana tedavi ediliyor. Tedavisi oldukça pahalı olan Gaucher hastalığı genetik bir hastalık türü olarak biliniyor.

Gaucher hastalığının en yaygın belirtileri karaciğer, dalak, akciğer gibi bazı organlarda büyüme, aşırı yorgunluk, kanama bozuklukları ve burun kanamalarıdır.

Yapılan bir araştırmaya göre hastalığın Türkiye’de görülme sıklığı milyonda 2,3 seviyesinde. Bir tür enzim eksikliğinden kaynaklanan hastalık, Doğu Avrupa Yahudileri’nde daha sık görülüyor.

2 Ekim 2012. Aynı kişi için özel bir hastanede çıkarılan başka bir raporun tarihi ise 30 Ekim 2012 olarak kayıtlara girdi.

ÇIRAĞA BİLE RAPOR ÇIKARDILAR

17 yaşındaki eczacı çırağı T.K. için ise yine 30 Ekim’de özel bir hastanede rapor çıkarıldı. T.K. savcılık ifadesinde “Sahte reçete ile adıma 60 kutu giriş yapıldığını gördüm. Her bir reçete 100 bin TL Ben hasta değilim. Ne rapor aldım ne de bu ilaçları kullandım. Z. Eczanesinde çalıştığım süre içinde Z.A. ve İ.İ.’nin matbaada bastırdıkları sahte ilaç kupürlerini gördüm” dedi.

Konu ile ilgili şüpheliler ile ilgili hem savcılık soruşturması hem müfettiş soruşturması sürüyor. Şüpheliler arasında eczane sahipleri ve eczacı kalfaları bulunuyor. Soruşturmaların genişletilmesi ile birlikte raporlarda imzaları bulunan doktorların da sorgulanmaları bekleniyor.

Dinçer GÖKÇE / Hürriyet
[email protected]

Yorumlar
SON DAKİKA