03 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya27°C
  • İzmir23°C

GÖKYÜZÜNÜN ACİL MÜDAHALE MELEKLERİ

112’nin kanatları helikopter ambulanslar, havacılıkla tıbbı birleştiriyor. Ekipler sadece yaralı taşımıyor, yeri geliyor organ götürüyor, donörle nakil hastasını bir araya getiriyor.

Gökyüzünün acil müdahale melekleri

05 Nisan 2012 Perşembe 08:23

112’nin kanatları helikopter ambulanslar, havacılıkla tıbbı birleştiriyor. Ekipler sadece yaralı taşımıyor, yeri geliyor organ götürüyor, donörle nakil hastasını bir araya getiriyor.

Onlar yaz kış, dere tepe demeden kara ambulansının ulaşamadığı ya da yetişemediği her noktada hayat kurtarıyor. Görevleri, acil hastaları en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna ulaştırmak. Türkiye’de 15 istasyon, 17 helikopter ambulans var. Bunlardan İstanbul Bağcılar Eğitim Araştırma ve Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH), Marmara’ya hizmet veriyor.

En zor görevlerin üstesinden geliyoruz

Bağcılar EAH’nin bahçesinde her an görev bekleyen ekipten Kaptan Pilot Hasan Yıldırım ve Vedat Yüksel, asker kökenli. Ümraniye EAH ekibinin kaptanı Gazanfer Emiroğlu ile Tüzel İkizoğlu da askeri kökenli pilotlardan. Bağcılar EAH ekibinden Acil Tıp Teknisyeni Serkan Yıldırım’a göre mesleğin en zor kısmı zamanla yarış. Ambulansın doktoru Fatih Zer de, ekip olarak şimdiye dek gittikleri en zorlu görevin Uludağ’da kaybolan ve daha sonradan dağdan düştüğü anlaşılan bir dağcının kurtarılma operasyonu olduğunu anlatıyor.

Takla atan araçtan yaralıları çıkardık

En olmadık vakalara gidebildiklerini anlatan Ümraniye EAH ekibi Acil Tıp Teknisyeni Erşah Aksa “Kayalıklardan düşen dağcı, ayağını biçerdövere kaptıran vatandaş... Bunlar hep ekstrem örnekler. Geçenlerde Çatalca’da bir araç takla attı. İki helikopter gidip yola indik, yaralıları çıkardık. Bazen organ nakillerinde hastayı, bazen de ameliyatı yapacak ya da organı alacak ekibi de taşıyoruz” diye konuşuyor.

HAVADA YOĞUN BAKIM

Ümraniye EAH ekibinin doktoru Ayşegül Balkal, bu işi Türkiye’de ilk baştan beri yapan hekimlerden. 8 yıl kara ambulansında görev yaptıktan sonra uçuş ekibine geçen Balkal “Ambulans helikopterler, afet gibi sel gibi durumlar dışında özellikle yazları yoğun çalışıyor. Çünkü boğulma veya kalp krizi vakaları artıyor. Burada vakayı aldıktan sonra tamamen yalnızsınız. O nedenle vakayı çok iyi değerlendirip uçuşa geçmeden tüm hazırlıkları hatasız yapmak zorundasınız. Ambulanslarımız son teknoloji yoğun bakım donanımlı. Ekipler de çok tecrübeli” diyor.


ÖZLEM YURTÇU /STAR GAZETE
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA