03 Mayıs 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya19°C
  • İzmir16°C

HAMİLELİK DÖNEMİNDE OMEGA

Demir, folîk asit, kalsiyumundan sonra hamilelik ve emzirme döneminde Omega 3 yağ asitlerinin alınmasının da çok önemli olduğu son yıllarda uzmanlar tarafından özellikle vurgulanıyor.

Hamilelik döneminde omega

25 Ekim 2011 Salı 10:13

Ülkemizde bolca bulunan balık ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde Omega 3 bulunmaktadır.

Demir, folîk asit, kalsiyumundan sonra hamilelik ve emzirme döneminde Omega 3 yağ asitlerinin alınmasının da çok önemli olduğu son yıllarda uzmanlar tarafından özellikle vurgulanıyor.

Ülkemizde bolca bulunan balık ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde Omega 3 bulunmaktadır. Bu maddenin doğal yollarla karşılanması, doktor önerisine göre balık yağı tabletlerime takviye edilmesi vücut tarafından üretilemediği için dışarıdan besin maddesi olarak alınması gereken ve sinir sistemi hücre işleyişi son derece önemli olan Omega 3 yağ asitler tüketen bireyler özellikle anne adaylan, doğmamış bebekler annelerin büyümekte olan çocukları açısından son derece önemlidir. Hamilelik döneminde Omega 3 maddesini bolca tüketen annelerin bebeklerinde yenidoğan ve bebeklik döneminde uyku sorunu, ileriki dönemlerde çocukluk çağı allerjileri, hiperaktivite gibi dikkat eksikliği sorunları daha az yaşanır. Hatta son bir çalışma, hamilelik döneminde yüksek seviyede Omega 3 yağ asiti tüketen anne adaylarının kız çocuklarında ileride meme kanseri görülme riskinin azaldığını bile göstermektedir.

En değerli Omega 3 kaynakları
Omega 3 yağ asitlerinin en çok balık eti, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunur. Haftada iki kez balık yemek, günde iki adet ceviz ve haftada iki porsiyon ıspanak, semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerden tüketmek ihtiyacı karşılamak için yeterlidir.

Balıklara dikkat edin!
Omega 3 yağ asitleri için en iyi kaynak balık eti olmasına karşın özellikle büyük balıklar deniz kirliliğinin sonucu olarak vücutlarında civa barındırdıklarından taze ton balığı, kılıç balığı, köpek balığı, uskumru gibi büyük gövdeli balıkların tüketilmesinden, civanın rahim içinde gelişmekte olan bebeğin yeni gelişmekte olan sinir sistemine muhtemel olumsuz etkileri nedeniyle kaçınılmalıdır. Bunun yerine istavrit, sardunya, çinekop, levrek, çupra gibi ülkemizde bolca bulunan küçük, orta boy balık türlerini tercih etmek yerinde olur. Konserve ton balığı da ayda iki-dört kutuyu geçmemek koşuluyla tercih edilebilir. Omega 3 tabletlerini dikkatli kullanın. Balık yağının, gövdesinden üretilmiş olanlar (fish body oil) ve balığın karaciğerinden üretilmiş olanlar (cod liver oil) olmak üzere iki türü Omega 3 tableti vardır. Özellikle gebeliğin ilk aylarında balık karaciğerinden üretilenlerin tercih edilmesi uygundur, zira balık karaciğeri bir A vitamini deposu olan bu tabletler zengin Omega 3 yağ asidi içermeleri yanında A vitamini de içermekte ve A vitamininin fazlası gelişme döneminde olan bebeğe toksik yetkilerde bulunabilmektedir.

Tablet Kulanımında

*Ağır metal (civa,kadminyum vs.) ve A vitamini içermeyen kapsüllerin tercih edilmesi,

*Dünya üzerinde kirletilmemiş olarak kalan, soğuk suların bulunduğu Norveç'te üretilen balık yağlarının, Omega-3 bakımından daha zengin ve taze olduğu için bu tür balık yağlarının kullanılması,

*Son günlerde çıkan haberlerde sığır jelatinli ürünlerin domuz jelatini olma riski taşıdığı belirtildiğinden balık jelatinli ürünlerin güvenilir olduğu için tercih edilmesi,

*Daha fazla Omega-3 alımı için kapsüllerdekı Omega 3 değerlerine dikkat edilmesi gerekir.

Jinekolog Op- Dr. Kağan Kocatepe

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA