05 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa11°C
  • Antalya13°C
  • İzmir14°C

HASTA, HEKİMLERE SORAMADIKLARINI ECZACIYLA PAYLAŞIYOR

Hastalar, hekimlerin tutumu nedeniyle hastalıkları ile ilgili soramadıklarını eczacılara soruyor. Hasta-hekim arasında olması gereken diyalog, belki de hastalığın teşhisi ve tedavisinde önem taşıyan bilgiler hasta-eczacı arasında gerçekleştiği belirtiliyo

Hasta, Hekimlere Soramadıklarını Eczacıyla Paylaşıyor

16 Mayıs 2008 11:45

Hastalar, hekimlerin tutumu nedeniyle hastalıkları ile ilgili soramadıklarını eczacılara soruyor. Hasta-hekim arasında olması gereken diyalog, belki de hastalığın teşhisi ve tedavisinde önem taşıyan bilgiler hasta-eczacı arasında gerçekleştiği belirtiliyor.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Olgun Kontaş, kanser gibi önemli hastalıklarda hekim tutumunun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Hasta-hekim arasında diyolog hastalığın teşhisi ve tedavisi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Ancak hekimlerin olmaması gereken tutum ve davranışları nedeniyle hasta, rahatsızlığı ile ilgili bilgileri hekimle değil, onu dinleyen eczacı ile paylaşıyor. Bu nedenle hekim tutum ve davranışlarına dikkat edilmeli ve eczacılık fakültesindeki patoloji ders saatlerinin artırılması şart" dedi.

Kanser hastaları ile daha iyi diyolog kurulması, hastalığın erken tanısı adına hastanın söyleyeceklerinin önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kontaş, genelde bazı hekimlerin hasta sorularına umursamaz tavır, sorularını dikkate almama, cevaplamama gibi tutum içerisinde olabildiğini anlattı. Kontaş, tedavi sürecinde hastanın yaşadıkları, hastalığın seyri ile ilgili sıkıntılarını anlatmasının önemine vurgu yaparak, "Bu tutum ve davranışlar olumsuz yönde etki yapıyor. Hastanın hekimle paylaşması gereken bilgi ve sorunları daha çok eczacı ile paylaştıklarına şahit oluyoruz. Sorularına eczacıdan cevap alan hasta, daha çok açılıyor ve belki utandığı için söyleyemediği sorunlarını da paylaşıyor" ifadesini kullandı.

Kontaş, kendisinin de Erciyes Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde patoloji dersleri verdiğini hatırlatarak, bu durumun dikkate alınıp eczacılık fakültesinde 30 saat olan patoloji dersinin daha da artırılmasını istedi. Diğer derslerin eczacılık fakültesinde daha fazla saat olarak ağır bir şekilde uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Kontaş, patoloji (hastalıklar bilimi) ile birlikte anatomi (canlıların vücut yapısı inceleme bilimi) ve histoloji (doku bilimi) dersleri ve ders saatlerinin fazla olması gerektiğini vurguladı. Eczacılık fakültesinde histoloji dersinin bulunmadığına da dikkat çekti.

Yorumlar
SON DAKİKA