04 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir19°C

HASTAYA BİLGİ VERMEYEN DOKTORA DAVA

Varis tedavisinde ayağında leke oluşan Fulya İ. şikayetçi oldu. Savcılık takipsizlik verdi. Adli Tıp’ın ‘hasta aydınlatılmalı’ kararı üzerine doktora taksirle yaralama iddiasıyla dava açıldı

Hastaya bilgi vermeyen doktora dava

06 Şubat 2014 Perşembe 08:53

İstanbul’da Tango öğretmenliği yapan Fulya İ, 2009’da bacaklarındaki varislerden kurtulmak için Beşiktaş’taki bir tıp merkezine başvurdu. Ancak ilk seansta bacaklarında 15-20 adet nohut büyüklüğünde siyah yanık lekeleri oluştu. Genç kadın, soluğu savcılıkta aldı. Fulya İ, mesleğinin görselliğe dayalı olduğu ve estetik giyim gerektirdiğini ancak bunları yapamadığı için bunalıma girdiğini belirtti.

YAZILI BELGE YOK

Savcılık, sanık doktorun “Hastaya gereken bilgi verildi” ifadesi üzerine ilk aşamada takipsizlik kararı verdi. Ancak Adli Tıp Kurumu, “Semptomlar olağan olsa da doktorun hastasını aydınlatması buna dair yazılı bir belge alması gerekirdi’ şeklindeki görüş bildirdi. Bunun üzerine şikayet dosyası yeniden ele alındı. Prof. Dr. Özden Ç. hakkında “Taksirle yaralamaya neden olma” suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Tango öğretmeni olan Fulya İ, arkadaşının tavsiyesi üzerine gittiği tıp merkezinde Prof. Dr. Özden Ç.’nin 2 seansta sıkıntısından kurtulacağını, hiçbir risk olmadığını ve geriye herhangi bir iz kalmayacağını kendisine söylediğini kaydetti.

Bunun üzerine 13 Ekim 2009’da 450 TL ödeyerek kılcal damar tedavisinin ilk seansının yapıldığını belirten genç kadın, eve gittikten sonra bacaklarındaki yanıkları görünce doktoru aradığını, “Bunlar olağan sonuçlar dinlenirsen geçer” yanıtı aldığını ancak geçmediği gibi nohut büyüklüğünde 15-20 adet lekenin kaldığını ileri sürdü.

‘Usulüne göre yaptım’

Soruşturmada Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Özden Ç, bugüne kadar hiçbir hastasının şikayetiyle karşılaşmadığını belirtti. Prof. Özden Ç, “Her şeyi usulüne uygun yaptım. Hastaya eve gitmesini, banyo yapmamasını ve hiçbir şey sürmemesini söyledim” dedi.” Savcılık, soruşturmada takipsizlik kararı verdi.

TAKSİRLE YARALAMA

Fulya İ, savcılık kararına itiraz etmesi üzerine üst kurum itirazı yerinde bulundu ve  dosya Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi hazırladığı raporda, şüpheli doktorun kusurlu bir davranışı olmadığını ancak hasta hakları kapsamında tedaviden sonra oluşabilecek komplikasyonlar konusunda hasta aydınlatıldığına dair yazılı bir belgenin bulunmadığını ifade etti. Bu rapor üzerine Prof. Dr. Özden Ç. hakkında ‘taksirle yaralamaya neden olma’ suçundan 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

TOLGA ATAR - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA