04 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa11°C
  • Antalya17°C
  • İzmir14°C

HAVUZ SEFASI BAŞINIZA DERT AÇMASIN

Bunaltıcı sıcaklarda serinlememizi sağlayan havuzlar, önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Havuz sefası başınıza dert açmasın

30 Temmuz 2011 Cumartesi 08:00

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dr. Elif Hakko, kulak hastalıklarından diş sararmasına kadar farklı sorunlara yol açan kirli havuzlara karşı uyarılarda bulundu.

Sıcak yaz günlerinin büyük kurtarıcısı havuzlar, bazen bu keyifli zamanları bizlere zehir edebiliyor. Zira klor ve benzeri maddelerle dezenfekte edilmiş havuz suyu, eğer yeterince dezenfeksiyon sağlanamamışsa pek çok bulaşıcı hastalığa neden olabilir. Dezenfekte edilmemiş havuzların yarattığı en yaygın görülen rahatsızlıkların başında deride oluşan mantar enfeksiyonları geliyor. Tüm vücut derisinde oluşabileceği gibi ağırlıklı olarak ayaklarda görülen mantar tedavisinde kremler yeterli olmadığı takdirde ağızdan alınabilecek mantar ilaçları da ilave edilebiliyor. Tedavi süresi ne yazık ki genellikle uzun zaman alıyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Elif Hakko, temizliğinden emin olunmayan havuzlara kesinlikle girilmemesini önerirken alerjik bünyeye sahip kişilerin özellikle dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor. Havuza girmeden ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmasını ve iyice kurulanılmasını öneren Hakko, havuzdan bulaşan diğer rahatsızlıkları ise şöyle sıralıyor.

- Kulağa su kaçması sonrası 'yüzücü kulağı' diye isimlendirilen kulak enfeksiyonları görülebilir. Ağrılıdır, kulakta akıntı oluşabilir. Antibiyotikli kulak damlaları kullanılır.
- İshale neden olabilen mikroplar, hepatit A virüsü ve parazitler bulaşabilir. İshale neden olan etken laboratuarda saptanarak uygun tedavi seçilir.
- Ayrıca kadınlarda vajinal akıntıya neden olan mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. Bir jinekoloji uzmanına başvurulmalıdır.
- Gözde kızarıklık ve kaşıntı meydana gelebilir. Göz hekiminin görmesi şarttır.
- Deri tüberkülozları da havuz sularıyla bulaşabilir. Bu hastalığın tedavisi uzman tarafından yapılmalı.
- Uzun süre havuz suyuna maruz kalan kişilerin dişlerinde aşınma ve renk değişiklikleri görülebilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA