29 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya26°C
  • İzmir24°C

HEKİM BAŞINA 60 BİN METABOLİZMA HASTASI DÜŞÜYOR

Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite olmak üzere tiroit, kemik erimesi ve birçok hormonal rahatsızlıkla mücadele eden ortalama 30 milyon hasta var.

Hekim başına 60 bin metabolizma hastası düşüyor

19 Mayıs 2013 Pazar 12:19

Zaman'dan Çağlar Avcı'nın haberi: Diyabet, yüksek tansiyon ve obezite olmak üzere tiroit, kemik erimesi ve birçok hormonal rahatsızlıkla mücadele eden ortalama 30 milyon hasta var.

Fakat endokrinoloji ve metobolizma hastasıyla ilgilenen hekim sayısı sadece 480. Uzman sayısındaki yetersizlik, tanı ve tedavileri de olumsuz etkiliyor. Hekimlerin bu alanı seçmesinin önündeki en büyük engelse endokrinolog olabilmek için 6 yıl mecburi hizmet yapma koşulu. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sadi Gündoğdu, sayının yeterli olması için en az 2 bine çıkması gerektiğini ifade ediyor. Derneğin Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı ise sayının az olmasına rağmen ilgili ilgisiz her hastanın endokrinoloji bölümlerine kolay bir şekilde gelmesinin de ayrı bir sıkıntı olduğuna dikkat çekiyor.

Endokrinoloji alanında hekim sayısının az olmasına karşın hasta sayısı da her geçen gün artıyor. Türkiye’de şeker hastalığının ve gizli şekerin artmasına rağmen sadece şeker hastalığıyla ilgili farkındalık oranı ise yüzde 38’lerde kalıyor. Ayrıca Türkiye’deki her üç kişiden birinin tiroitle ilgili sorunu mevcut. Derneğin yaptığı Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları’na (TURDEP 2) göre, Türkiye’de 1998-2010 yılları arasında diyabet sıklığı yüzde 7,2’den yüzde 13,7’ye çıktı. Diyabete zemin hazırlayan prediyabet (gizli şeker) sıklığı ise yüzde 7’den yüzde 30’a yükseldi.

Metabolizmayı korumak için iyotlu tuz kullanmayın!

Antalya’da düzenlenen 35. Ulusal Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Kongresi’ne katılan endokrinologlar, önemli uyarılarda bulunuyor. İyotlu tuz kullanımıyla ilgili sıkıntı yaşandığını aktaran uzmanlar, özellikle tiroit hastalarının, eğer başka bir sorun yoksa mutlaka iyotlu tuz kullanmasını tavsiye ediyor. Türkiye’nin yüzde 90’ında D vitamini eksikliği olduğu belirtilirken, günlük alınması gereken D vitamininin 800-1200 ünite arasında olduğuna dikkat çekiliyor. D vitamininin doğal kaynağı güneşten yararlanmak için güneşin en tepede olduğu saatte kolların ve yüzün korumasız olarak 15 dakika güneşlendirilmesini, bu süreçte güneş kreminin kullanılmaması öneriliyor.
 

Yorumlar
SON DAKİKA