05 Mayıs 2024
  • Ankara9°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

HER HASTALIĞIN BAŞINDA STRES VAR

Stres sizi hasta etmeden bu duyguyla baş etmenin yollarını öğrenin. Pek çok hastalıkla savaşmaya programlanmış olan bağışıklık sistemi, organlar üzerinde...

Her hastalığın başında stres var

08 Kasım 2011 Salı 09:13

Stres sizi hasta etmeden bu duyguyla baş etmenin yollarını öğrenin. Pek çok hastalıkla savaşmaya programlanmış olan bağışıklık sistemi, organlar üzerinde yıkıcı etkisi olan strese teslim oluyor.

Günümüzde sağlık, insanın fiziksel, sosyal, duygusal durum gibi yaşamının bütün boyutlarıyla ilgili bir kavram olarak düşünülmektedir. Bu anlamda sağlık, yaşamdan memnuniyeti ve yaşam kalitesini içermekte ve kişinin kendisini geliştirmesini ifade ediyor. Stres, kişinin yaşamdan memnuniyetini ve yaşam kalitesini etkileyen çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Stres anında, beyinde hipotalamus etkilenerek hormonal sistemde bazı değişiklikler meydana geliyor. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin, noradrenalin ve kortizol hormonları kan şekeri, kalp atışları, metabolik hız, mide, bağırsak faaliyetleri ve kaygı düzeyinde artış gibi vücutta bazı tepkiler yaratıyor. Salgılanan bu hormonların belirli bir miktarı organizma için yararlı iken uzun süreli ve fazla miktarda salgılanması organ hasarına yol açıyor. Stres, yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır ve yaşı, cinsiyeti, konumu, statüsü ne olursa olsun hiç kimsenin strese karşı bağışıklığı yoktur. Bu nedenle, stres konusunda bilgilenmek ve verebileceği zararların farkında olmak, gerek sağlığın korunması ve gerekse okul ve iş yaşantısındaki başarı açısından büyük önem taşımaktadır.

Ruhunuzu yenileyin

Yaşamımız süresince maruz kaldığımız sınavlar, hızla zorlaşan yaşam şartları, trafik sorunu, iş hayatı, insan ilişkileri gibi pek çok stres kaynağı vardır. Özellikle her yıl Türkiye’de milyonlarca genci ve ailesini etkileyen sınavlar en önemli stres kaynaklarından biridir. Stresli bir yaşam, çocuk ve gençlerimizin duygusal gerginlik hissetmesine, toplumla bütünleşememesine ve uyumsuz kişilik sergilemesine, başarılarının düşmesine ve bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Gelişmiş fiziksel kondisyon, stres kaynaklı toksinlerin vücuttan atılmasında, vücutta neden olacakları hasarın önlenmesinde ve metabolizmanın düzenli çalışmasında etkin rol oynar. Günde 30 dakika yapılacak düzenli egzersiz hem stresin azaltılmasına hem de fiziksel egzersiz sonrası salgılanan bazı maddeler nedeniyle öğrenmenin kolaylaşmasına neden olacaktır.

Selahattin DÖNMEZ/stargazete.com
[email protected]
 

Yorumlar
SON DAKİKA