30 Nisan 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

HPV TUVALET VE HAVUZDAN BULAŞABİLİR!

Rahim ağzı kanserine neden olduğu ve cinsel ilişki ile bulaştığı bilinen HPV virüsü; hiç seks hayatı olmayan kadınlara da bulaşabiliyor.

HPV tuvalet ve havuzdan bulaşabilir!

01 Şubat 2012 Çarşamba 09:02

Rahim ağzı kanserine neden olduğu ve cinsel ilişki ile bulaştığı bilinen HPV virüsü; hiç seks hayatı olmayan kadınlara da bulaşabiliyor. Yılda bir kez yaptırılacak smear testi ile hastalığın önü kesiliyor

Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünün, sadece cinsel yoldan bulaşmadığını söyleyen Doç. Dr. Kadir Savan, "HPV, tuvalet ve havuzdan bile bulaşabilir. Tuvalete oturmadan önce klozeti mutlaka dezenfektanla temizleyin. Cinsel ilişki sonrası genital bölgenizi sabunlu suyla yıkayın" uyarısında bulundu. Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kadir Savan; erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

ÇOĞU TEMİZLENİYOR
HPV'nin sonu kanser mi?
Çoğu kadın bu virüsü kapıyor ama hepsinde kanser oluşma riski yok. Bir kısmında bağışıklık sistemi ile virüs yok olur. Vücut savunması o virüsleri 10 yıl içinde temizliyor ve kişi hastalıktan korunuyor.
Peki, bu virüs ne zaman kansere dönüşür?
HPV virüsü, kadınların yüzde 90'ında zamanla kendiliğinden temizleniyor. Yüzde 10'luk grubun vücudunda ise kronik enfeksiyon olarak kalıyor. Bu enfeksiyonlar rahim ağzı kanserine sebep olabilir.
Kadınlar neden bu virüsün farkına varamıyor?
HPV virüsü; kadınlarda genel olarak akıntı, yanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Basit bir vajinal enfeksiyon olarak algılandığı ve virüs başka bir şikayete yol açmadığı için hastalık sinsice ilerleyerek kansere dönüşüyor.

VAKA SAYISI ARTIYOR
Görülme sıklığı nedir?
HPV (Human Papilloma Virus), cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Günümüzde, cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı, bundan 20 yıl öncesinden en az 5 kat daha artmıştır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların oranı arttıkça, HPV virüsünün görülme sıklığı, bu virüs arttıkça da rahim ağzı kanserine yakalanan kadın sayısı çoğalıyor.
Rahim ağzı kanserinin teşhisi zor mudur?
Teşhisi çok kolaydır ama hastalar genellikle geç dönemde geliyor. Hastalar akıntı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin basit bir enfeksiyon olduğunu sanıp doktora gitmiyor. Teşhis koyduğumuzda genellikle hastalık ilerlemiş oluyor. Bunun için de modern tıp, bu hastalığın çok tehlikeli ama önlenebilir olduğunu söylüyor.

 

 

CİNSEL İLİŞKİDEN SONRA SABUNLU SU KULLANIN
Rahim ağzı kanserinden korunmak için cinsel bilincin artması gerekiyor. Çok eşli kadın ve erkekler, özellikle değişkenlik gösteren partnerlerine dikkat etmeli ve kondom kullanmalı.
Prezervatif, bazen bu virüsten korunmada etkili olmadığı için ilişki sonrası temizlik daha önemlidir. Cinsel ilişki sonrası sabunlu suyla genital bölgenin temizlenmesi gerekiyor.
Ortak kullanılan tuvaletlerde dikkatli olunmalı. Eğer mevcutsa antibakteriyel spreyler ile klozetler temizlenmeli. Genel olarak toplumda temizlik ve hijyen bilinci oluşturulmalı.
En önemlisi de düzenli muayene ve smear testi yapılarak korunma sağlanmalı.

YILDA BİR SMEAR TESTİ YAPTIRIN
Rahim ağzı kanserlerinin tanısı kolaydır ama doktorların işini asıl kolaylaştıran hastanın bilinçli olmasıdır. Her kadın yılda en az bir kere jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmalıdır.
Smear testi; normal rahim ağzı hücrelerinin hangi düzeyde anormal değişikliğe uğradığını gösterir. Düzenli muayene ve smear testi ile değişiklikleri zamanında görebilirsek, uygun tedavi ile rahim ağzı kanserini önleyebiliriz.


HİÇ İLİŞKİ YAŞAMAMIŞ KİŞİLERE DE GEÇEBİLİR
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsünü; erkek de kadına bulaştırabilir, kadın da erkeğe... "Sadece erkeklerden kadına bulaşır" dersek, bu aile facialarına yol açar!
Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kişilere de bu hastalık bulaşabilir. Pennsylvania'da hiç cinsel ilişkide bulunmamış 680 üniversite öğrencisinde yapılan bir araştırmada; öğrencilerin yüzde 26'sında HPV virüsü gözlenmiştir.

ÇAMAŞIR TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Bazen tuvaletlerden de HPV kapabilirsiniz. HPV virüsü olan bir kişi tuvalete oturduktan sonra siz de eğer oturursanız hastalık size de bulaşabilir. Havuz kenarlarında oturmuş HPV'li bir kişiden de size hastalık bulaşabilir.
Ortak kullanılan havlularda, çamaşırlarda yeterince ve uygun koşullarda temizlik sağlanmamışsa, hastalık kolayca size de bulaşabilir.

BAĞIŞIKLIK İÇİN HAVUÇ SUYU
HPV virüsünden ne oranda korunursanız o oranda da rahim ağzı kanserinden korunmuş olursunuz. Bu nedenle bünyeyi güçlü kılmak için hayat tarzını ve beslenmemizi doğru düzenlememiz gerekiyor.
Kanserle mücadelede vücut savunma sisteminin güçlü olması da önem taşır. Bünyesi zayıf olanlara enfeksiyon daha kolay, bünyesi güçlü olanlara ise enfeksiyon daha zor bulaşıyor.
Sigara kullanımı bu bölgenin beslenmesini, kanamasını bozduğu için kanser riskini artırabilir. Kesinlikle sigara içilmemeli.
Havuç suyundaki beta karoten ile C ve E vitaminlerinin vücut savunma sistemini güçlendirerek, virüse karşı koruduğu biliniyor. "Bunlar yüzde 100 kanseri önler" diyemeyiz fakat koruyucu etkilerinin olduğu kabul edilmektedir.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA