29 Nisan 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya20°C
  • İzmir18°C

İKİ ÖĞÜN BESLENMEK ÖMRÜMÜZÜ UZATIYOR

Günde üç öğün yemek yemek sadece bir alışkanlık mı? Beslenme uzmanları, az ve sık yemenin modasının çoktan geçtiğini savunurken iki öğünün sağlıklı ...

İki öğün beslenmek ömrümüzü uzatıyor

12 Ekim 2011 Çarşamba 10:25

Günde üç öğün yemek yemek sadece bir alışkanlık mı? Beslenme uzmanları, az ve sık yemenin modasının çoktan geçtiğini savunurken iki öğünün sağlıklı beslenme için yararlı olduğu; yapılan pek çok araştırma ile kanıtlandı

Neden günde üç öğün yemek yiyoruz? Yeni yapılan araştırmalara göre, bunun hiçbir biyolojik nedeni yok! Öğün atladığımızda, fazla yemek yediğimizde ya da alışkanlıkların tersine sabah spagetti, akşam kahvaltı ettiğimizde, kendimizi suçlu hissederiz ama yemek yeme modeli artık insanların kişisel tercihlerine göre değişiyor. İşte, günlük beslenme düzenini değiştiren, birbirinden farklı araştırma sonuçları...

TANSİYON YÜKSELİYOR
Amerikan Tarım Bakanlığı'nın araştırmasına göre; günde sadece bir kez büyük bir öğün tüketmek, günde üç normal öğün yemek yemeye oranla kilo kaybına ve vücut yağının azalmasına neden olurken tansiyon değerlerini yükseltiyor. Günde üç normal öğün tüketenlerin tansiyon değerleri ise daha düşük.
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'nün araştırmasına göre ise günde üç öğün yerine sadece bir ana öğün tüketmek, insülin direncini ve glükoz intoleransını yani Tip 2 diyabetin iki önemli faktörünü artırıyor.
Hollanda'daki Maastricht Üniversitesi'nin çalışmasına göre; günde en az dört ara öğün yemek, obezite riskini yüzde 45 oranında azaltıyor. Bu araştırmaya göre; kahvaltıyı atlayanların, düzenli kahvaltı edenlere göre obez olma riski beş kat fazla.

GÜN AŞIRI ORUÇ TUTMAK
Ottowa Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de gün içinde sık ve küçük öğünler tüketmek kilo kaybını desteklemiyor. Yani, azar azar ve sık sık yemek kuralı eskimek üzere...


Berkley Üniversitesi'ndeki bilimsel araştırma; gün aşırı oruç tutmanın sağlığa yararlı olduğu fikrini ortaya attı. Bir gün oruç tutup ertesi gün istediğini yemek şeklindeki beslenme düzeninin, kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltabileceği düşünülüyor.

 

 

ORTAÇAĞ'DA SADECE SABAH VE ÖĞLEN VARDI
Yeme sıklığı ile ilgili araştırmalar; beslenme içeriği, öğünün saati, egzersiz ve genetik gibi değişkenler nedeniyle aldatıcı olabiliyor. 'Yemek: Lezzetin Tarihi' adlı kitabın yazarı, Yale Üniversitesi Tarih Profesörü Paul Freedman,"Günde üç öğün yemek yemenin biyolojik bir nedeni yok" diyor ve ekliyor: "Ortaçağ'da, Kuzey Avrupalı bir köylü güne ekmek ya da buğday ile başlarken, tarladan getirdiği yiyeceklerle öğleden sonra zengin bir yemek yiyordu. Bu öğünün saati öğleden sonra iki de olabilirdi, akşam altı da. Beslenmenin koşulları, mevsim ya da başka etmenlere göre değişebilir."

GÜNDE ALTI ÖĞÜNÜN PABUCU DAMA ATILDI
PROF. DR. MESUT BAŞAK
Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi
GÜÇLÜ BİR KAHVALTI HAFİF AKŞAM YEMEĞİ
Hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde kilo sorunu yaşayan kişiler için, ideal beslenme planlarının başında iki öğün yer alır. Güçlü bir sabah kahvaltısı yapılmalı, çok geç saatlere kalmadan proteinden zengin gıdaların yer aldığı hafif bir akşam yemeği yenmelidir.

MASADAN YARI AÇ KALKIN
Akşam yemeğinin saat 19.00'u geçmemesi önemlidir. Bu öğünde masadan yarı aç kalkılmalıdır. Doğru akşam yemeğinin formülü; üçte iki besin, üçte bir sıvı ve havadır. Akşam saatleri metabolizmanın yavaşladığı saatlerdir.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de önemli öğütleri arasında yer almaktadır. Şeker ve tansiyon gibi herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişiler, sağlıklı bir ömür sürmek için günde iki öğünü tercih edebilir.

PROF. DR. ZİYA MOCAN
Metabolizma Uzmanı
GEÇ UYANANLAR İÇİN FAYDALIDIR
Geç uyanan insanlar için iki öğün yetebilir. Saat 10.00'da hayata başlıyor ve ilk yemeğini saat 11.00'de yiyorsa, üç öğüne gerek yoktur. İnsan fizyolojisini düşünürsek iki saatte mide boşalır, yemek yedikten dört saat sonra kan şekeri yükselir ve karaciğer rezervi kullanır.

AKŞAM KAHVALTI YAPIN
Bu nedenle ara öğünler önemlidir. Ancak akşam yemeğini öğün olarak çok önermiyoruz.
Hava karardıktan sonra yemek yemek çok doğru değildir. Saat 17.00'de kahvaltı ile geçiştirmek daha doğrudur. Saat 21.00'de yemek yerseniz, yediklerinizi yakamazsınız ve hepsi size kilo olarak döner...

 

 

DR. AYÇA KAYA
Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
SIK YİYENİN AKLI YEMEKTE OLUR
Günde altı öğün yemek, kişiye kilo aldırır. Kişi, sürekli bir sonraki öğünde yiyeceklerinin hayalini kurar. "Ne yesem?" diye düşününce aklı sürekli yemekte olur. Bu da iştahı açar.

İNSÜLİN YAĞLANDIRIR
Sık sık bir şeyler yediğimiz zaman, pankreasımız sürekli insülin salgılar. Bu yüzden vücut daha çabuk yağlanır. İnsülin artışı nedeniyle iştahı artan kişinin canı sürekli karbonhidrat ister.
Eskiden insanlar hava kararmadan yemek yiyip hava kararınca uyurdu. Doğrusu da bu. Değişen yaşam koşulları sonucu biyolojik ritmimiz değişti. Sabah 08.00- 10.00, öğleden sonra 14.00-16.00 arası ideal yemek saatleridir.

DR. ENDER SARAÇ İç
Hastalıkları Uzmanı
BÜNYEYE GÖRE UYGULANABİLİR

Günde iki öğün, çok tartışılan bir konu... Bence bünyeden bünyeye göre değişir. Bazı insanlar kahvaltı yapmaz, metabolizmaları geç uyandığı için iki öğün yerler. Ramazan'da da iki öğün yiyoruz.

İÇTİKLERİNİZ DE ÖNEMLİ
Kan şekerini çok düşürmek uygun değil. Kan şekeri çok düştüğü zaman vücut yemeği yağ olarak algılayıp depolar. Güneş tepedeyken sık, batınca az yemelidir. Ayrıca ne içtiğiniz de çok önemlidir.
İki öğün yiyip asitli içecekler içerseniz olmaz. İki öğünde neyi, ne kadar ve nasıl yediğiniz gibi neler içtiğiniz de çok önemli. Ayrıca stres de çok etkili oluyor. Siz günde bir öğün yeseniz bile stresli olan vücut yediklerinizi yağa çevirir.

PROF. DR. CANAN KARATAY
Kalp Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı
AZ VE SIK BESLENMEK İNSANI ŞİŞMANLATIR
Günde altı-yedi kez beslenmek, ancak çok ufak ve az kalorili öğünler yediğiniz zaman zayıflatıyor. Vücudunuzu sürekli acıkmaya alıştırdığınız için kontrolünüzü kaybettiğiniz anda, almanız gereken kaloriden çok daha fazlasını almaya başlıyorsunuz.

BELKİ BU DA BİR HATA
Nasıl ki Dukan diyeti, karbonhidrat diyeti, x diyeti, y diyeti herkes için uygun değilse, sık sık az az yemek de herkes için uygun olmayabilir. Belki beş sene sonra, bunun da büyük bir hata olduğu; sadece şeker hastalarının böyle beslenmesi gerektiği, bütün bilimsel çevreler tarafından kabul edilecektir.

PROF. DR. AHMET AYDIN
Gastroenteroloji Uzmanı
TAŞ DEVRİ DİYETİ İKİ ÖĞÜNDÜR
Taş devri diyetinde istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Öğünler, üç ya da dört olabiliyor. Ancak bu diyetin en önemli ayrıntısı; bütün yiyeceklerinizin yarısını sabah saatlerinde yemeniz gerektiğidir.

YATMADAN YEMEYİN
Taş devri diyeti uygularken, günlük yiyeceklerinizi altı parçaya bölün ve üç parçasını sabah yiyin. Besinlerinizin iki parçasını öğlen yiyin, en zayıf kısmını akşama bırakın.
İki öğün beslenirken uykudan birkaç saat önce bir şey yemeyin. Bırakın vücudunuz sindirimle uğraşmak yerine onarım mekanizmasını çalıştırsın.


ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA