30 Nisan 2024
  • Ankara24°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa18°C
  • Antalya26°C
  • İzmir27°C

"İLAÇ FİRMALARI SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMELİDİR!"

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada "İlaç firmalarının Kararnameyi hiçe sayan hukuk dışı tutumu kabul edilemez." denildi.

"İlaç firmaları sorumluluklarını yerine getirmelidir!"

16 Kasım 2011 Çarşamba 12:27

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama;

5 Kasım 2011 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği değişikliği ile kamu kurum iskontoları arttırılarak ve Bakanlar Kurulunca karara bağlanıp 10 Kasım 2011 tarihinde yayımlanan İlaç Fiyat Kararnamesi değişikliği ile ilaçlardaki referans fiyat oranı düşürülerek zaten iflasın eşiğinde olan binlerce eczanenin ekonomisine ağır bir darbe daha vurulmuştur. Enflasyon ve eczane giderleri artışına rağmen eczane gelirlerinin hızla azaldığı ve raflarımızda bulunan ilaçların bedelsiz kamulaştırıldığı bir dönemde birçok meslektaşımız için ilaç hizmetini sürdürmek imkansız hale gelmiştir. 

Her ne kadar İlaç Fiyat Kararnamesi'nde 10 Kasım 2011 tarihinde yapılan değişiklik ile eczacıların referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararlarının firmalar tarafından karşılanacağı hükme bağlanmışsa da Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) tarafından konuyla ilgili yapılan ve aşağıda yer alan açıklamada bu hükmün hukuki temelinin bulunmadığı, bağlayıcı olmadığı ve eczanelere ve/veya ecza depolarına ilaç firmalarına karşı bu yönde bir talep yöneltme imkanı vermeyeceği belirtilmiştir. 

Stok düzeltme hakkı gibi çok önemli bir talebimiz hala karşılanmamış ve referans fiyat oranı değişen ilaçlar nedeniyle oluşacak stok zararlarımızın telafisi için İlaç Takip Sistemine stok bildirimi yapılması Bakanlar Kurulu Kararı ile zorunlu hale getirilmiş iken ilaç firmalarının Kararnameyi hiçe sayan hukuk dışı tutumu kabul edilemez. 

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin bu tavrı karşısında sürecin başlangıcından bu yana sessizliğini koruyan Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nden ivedi bir açıklama bekliyoruz. 

Saygılarımızla,



Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin 12.11.2011 tarihli açıklaması: 

 

10 Kasım 2011 tarihli Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Kararı Hakkında Kamuoyuna Duyuru

 

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu'nca onaylanan "Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar"ın 10 Kasım 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile ilaç fiyatları düşürülmüştür.

Bu kararın, Avro'nun olağanüstü değer kazanması sonucunda, ilaç fiyatlarında kur farkı etkisiyle yaklaşık % 25'lik bir kaybın yaşandığı noktada, yürürlükte olan Bakanlar Kurulu Kararı gereği ilaç fiyatlarının yukarıya doğru ayarlanması gerekirken alınmış olmasını hayret ve endişe ile takip etmekteyiz.

Ayrıca, aynı düzenlemeyle, fiyat indirimlerinde yaşanacak eczanelerin stoklarındaki ilaçların parasal değerindeki azalmanın firmalar tarafından ecza depolarına ve eczanelere ödenmesi öngörülmektedir. Bu hükmün hukuki temelinin bulunmadığı, bağlayıcı olmadığı ve eczanelere ve/veya ecza depolarına ilaç firmalarına karşı bu yönde bir talep yöneltme imkanı vermeyeceği düşünülmektedir.

Sektörümüz ortaya çıkan tablonun, önümüzdeki dönemde hastalarımızın ilaç ve tedavilere erişiminde önemli sorun ve aksaklıklara yol açabileceği konusunda büyük endişe taşımaktadır.

Değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA