29 Nisan 2024
  • Ankara23°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya27°C
  • İzmir26°C

İLAÇ PAZARI 16 MİLYAR TL

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, Türkiye'de toplam ilaç pazarının geçen yıl 16 milyar TL'ye çıktığını belirterek,

İlaç pazarı 16 milyar TL

16 Nisan 2010 Cuma 18:17

''Bunlar bizlerin vergileriyle sağlanıyor. Bu yüzden hiçbir kuruşunu zayi etmeden harcayacağımız bir ilaç yönetiminin peşindeyiz'' dedi.

Türkiye Hemofili Derneğince Polat Renaissance Otel'inde düzenlenen ''7. Ulusal Hemofili Kongresi''nde konuşan Kerman, hemofili hastalarının sorunlarının giderilmesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Hemofili hastalarının sağlık sisteminden daha kolay yararlanmalarını sağlamak için bir yazılım geliştirildiğini anlatan Kerman, yazılım programının 2011'de yürürlüğe girmesini beklediklerini aktardı.

Yazılım programının hastalarla, hasta yakınlarına, hekimlere ve hastanelere olumlu katkısının olacağına inandığını dile getiren Kerman, şunları söyledi:

''Ulusal kalıtsal kanama bozuklukları bilgi yönetim ve sürveyans sistemi'' adlı yazılım programının, hastaların sosyal güvenlik kurumunun imkanlarından daha kolay faydalanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Kan grubu hastalarına yılda toplam 250 milyon TL ödüyoruz. Bunlar giderek, daha yüksek meblağlara ulaşıyor. Toplam ilaç pazarımız geçtiğimiz yıl 16 milyar TL'ye çıktı. Bunlar bizlerin vergileriyle sağlanıyor. Bu yüzden hiçbir kuruşunu zayi etmeden harcayacağımız bir ilaç yönetiminin peşindeyiz. Mühim olan kişiye hak ettiği tedaviyi, hak ettiği zaman içinde sağlamaktır.''


''Tedaviye erken başlanması önemlidir"

Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise, 1988 yılında beri hemofili hastalığıyla ilgilendiğini, hemofilinin kalıtsal olarak nesilden nesile geçen ciddi bir kan hastalığı olduğunu belirtti.

Kanın pıhtılaşması için gerekli faktörlerin biri eksik olduğu zaman pıhtılaşma mekanizmasının bozulduğunu ve durdurulamayan kanamaların meydana geldiğini hatırlatan Zülfikar, ömür boyu devam eden hastalığın bulaşıcı olmadığını vurguladı.
Bu hastalıkta kadınların sadece taşıyıcı olduğunu, taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğunda yüzde 50 oranında hemofili hastalığını geçirme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Zülfikar, şöyle konuştu:

''İyi tedavi edilemeyen hastalar kalıcı eklem sakatlıkları nedeniyle, engelli bireyler haline gelebilirler. Engelli sayısının artmaması için faktör tedavileri uygulanıyor. Hemofili hastalarının deneyimli kan hastalıkları uzmanlarınca takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca hemofili hastaları, hastalığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Tedavide başarılı sonuç alınması için, kanama olduğunda tedaviye erken başlanması önemlidir.''

Daha sonra Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman arasında ''Ulusal kalıtsal kanama bozuklukları bilgi yönetim ve sürveyans sistemi'' hakkında bir protokol imzalandı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA