30 Nisan 2024
  • Ankara21°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir23°C

İLAÇ SEKTÖRÜNÜN KİMYASI BOZULDU !

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Genel Müdürü Levent Selamoğlu, küresel ekonomik krizden etkilenmelerinin en büyük nedeninin maliyet artışları olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ilaç endüstrisinin genelde dünyadaki ilaç endüstrisine benzer bir tablo yaşadığına v

İlaç sektörünün kimyası bozuldu !

31 Ocak 2009 12:24

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Genel Müdürü Levent Selamoğlu, küresel ekonomik krizden etkilenmelerinin en büyük nedeninin maliyet artışları olduğunu ifade etti. Türkiye'deki ilaç endüstrisinin genelde dünyadaki ilaç endüstrisine benzer bir tablo yaşadığına ve Türkiye'de ilaç hammaddesinin önemli bir kısmının ithal edildiğine işaret eden Selamoğlu, bu ithal girdiler üzerindeki kur baskısının maliyetleri artırdığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl içerisinde artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarının da kendilerini ciddi şekilde etkilediğini belirten Selamoğlu, "İşçilik giderlerimiz de artmış durumda. Tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman, yılın son çeyreğinde Türkiye'deki ilaç endüstrisinde özellikle üretim yapan firmalarda ortalama yüzde 25-30 civarında bir maliyet artışı olmuş durumda. Buna mukabil Türkiye'de ilaç fiyatları devlet tarafından belirlendiği için ilaç fiyatları hiç artmamış vaziyette. Bu nedenle şu anda Türk ilaç endüstrisi, çok ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıya. Ama henüz bir fiyat düzenlemesi yapılmadı. Bunun uzun vadeli Türk ilaç endüstrisine ciddi etkisi olacaktır.
Umut ediyoruz ki hükümet, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı bununla ilgili gerekli tedbiri alıp mevcut fiyat kararnamesini uygulayarak Türkiye'deki ilaç fiyatlarıyla ilgili bir düzenleme yapacaktır" diye konuştu.

İHRACAT BAŞLADI ...
Mustafa Nevzat İlaç'ın 2007 yılında bir ürünle Amerika'ya ihracata başladığını anımsatan Selamoğlu, 2008 yılının Haziran ayında ikinci ürünlerinin piyasaya girdiğini ve şimdi ise üçüncü ürünün ruhsatının çıkmasını beklediklerini kaydetti. 2009 yılı içerisinde üçüncü, dördüncü hatta belki beşinci ürünlerini de Amerikan pazarına sokacaklarını ifade eden Selamoğlu, "Amerikan pazarı için öngördüğümüz bir satış grafiği vardı; hızlı değil, yavaş yavaş istikrarlı yükselen... O çerçevede şu anda ihracatımız devam ediyor. İnşallah bu, krizden etkilenmeyecek diye bakıyoruz. Şu ana kadar öyle bir etkilenme görmedik" dedi.

2012 yılına kadar toplam 300 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu ancak bu hedeften krizden dolayı sapıldığını belirten Mustafa Nevzat İlaç Genel Müdürü Levent Selamoğlu, "Kriz olmasaydı o tarafa doğru gitmeyi umut ediyorduk. Ama o 2012 yılı, artık 2015'lere gitti" dedi.

Bursa Hakimiyet

Yorumlar
SON DAKİKA