02 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa18°C
  • Antalya23°C
  • İzmir23°C

İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ İFLASIN EŞİĞİNDE!

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe, üniversite hastanelerine mal tedarikinde yaşanan geç geri ödeme sorunu nedeniyle sıkıntı yaşandığını bildirdi.

İlaç ve tıbbi cihaz sektörü iflasın eşiğinde!

09 Kasım 2014 Pazar 18:21

Bezci, yazılı açıklamasında, ilaç sektöründe özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin, mal ve hizmet tedarikindeki geç ödemeler nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirterek, "Ekonomide her kesim birbirine bağlıdır. Tahsil edilemeyen alacaklar ister istemez işletmenin personel ve ödemelerine yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

KOBİ'lerin Türkiye ekonomisindeki önemine işaret eden Bezci, ilaç ve tıbbi cihazla ilgili ödeme sisteminin şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ve sektördeki dış ticaret açığını küçültmek için yerli işletmelerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

"2 bin 500 KOBİ iflasın eşiğinde"

Açıklamada, ATO İlaç ve Tibbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı Metin Demir'in görüşlerine de yer verildi. Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı'yla tıbbi cihaz ve malzeme ihtiyacının yüzde 20'sinin, ilaç ihtiyacının ise yüzde 60'ının yerli üretimle karşılanmasının planlandığını kaydeden Demir, yaklaşık 2 bin 500 KOBİ'nin, üniversite hastanelerine mal tedarikinde yaşanan geç geri ödeme sorunu nedeniyle iflasın eşiğine geldiğini iddia etti. Firmaların üniversite hastanelerine ilaç ve tıbbi cihaz temini için ihalelere girdiğini, kamu hastanelerinde 4 ay olan geri ödeme süresinin üniversite hastanelerinde 2 yılı bulduğunu bildiren Demir, bu süre sonunda da hak edilmiş ödemelerinin yapılmaması yüzünden kapılarına kilit vurma noktasına geldiklerini belirtti.  

"Borçlar hazine yardımıyla ödenmeli"

Sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 30 ecza deposu ile yaklaşık 2 bin 500  tıbbi cihaz üreticisi ve ithalatçısı firmanın, üniversite hastanelerinden yaklaşık 3,5 milyar liralık alacağı bulunduğunu kaydeden Demir, "Bu kurumlar ülkemizin önemli ve vazgeçilmez kurumlarıdır, borçları hazine yardımı ile ödenip, hastane işletmeleri Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üniversiteler arasında işbirliğiyle kalıcı, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalı" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA