30 Nisan 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa17°C
  • Antalya26°C
  • İzmir27°C

İLAÇLARA, PROSPEKTÜS YERİNE 'TÜRKÇE KULLANMA TALİMATI'

İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne ...

İlaçlara, prospektüs yerine 'Türkçe kullanma talimatı'

04 Mart 2011 Cuma 08:24

İlaç kutularında yarı Latince yarı tıbbi terimler içeren ve anlaşılmayan ilaç prospektüsleri tarihe karışıyor. Reçetesiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek isteyen Sağlık Bakanlığı, ilaç kutularına vatandaşın anlayabileceği sade kelimelerle ilacın etkileşimini ve yan etkilerini anlatan kullanma talimatı konulması uygulaması başlattı. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, yeni ruhsat alan ve yan etkileri bölümünde değişiklik yapan her ilaç firmasına prospektüs yerine sadeleştirilmiş 'kullanma talimatı'nı bulundurmayı zorunluluk haline getirdi.

'HERKES ANLAMALI'
İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, Avrupa Birliği'ne uyum kapsamında geliştirilen düzenlemeyle bilinçsiz ilaç kullanımını minimize etmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de başta antibiyotikler olmak üzere birçok ilacın hekim ya da eczacı değil "Komşu tavsiyesi" ile kullanıldığına dikkat çeken Kerman, ilaç kutularında yer alan prospektüslerin vatandaş tarafından anlaşılamamasının da önemli bir etken olduğunu söyledi. "Bir ilacın kullanım talimatını okuyan herkes, eğitim seviyesi fark etmeksizin aynı şeyi anlamalı" diyen Kerman, "Latince tıbbi terimler yerine hastanın ilacın etkisini ve yan etkilerini neler olduğunu anlayabileceğini bir sistem geliştirdik. İlaç kutularında artık hastalar için Kullanma Talimatı (KT) hekimler için de Kısa Ürün Bilgisi (KÜB) yer alacak" dedi.

UZMANLAR NE DİYOR?
Uzmanlar ise konu hakkında farklı görüşler beyan etti.
Prof. Dr. Taner Gören (İstanbul Tabip Odası Başkanı): Prospektüs daha çok doktorun bilgilenmesine yönelik. Ama prospektüse en nadir yan etkiler bile yazılmak zorunda. Ancak bazı hastalar prospektüsleri okuyarak en ufak yan etki belirtisinde ilacı kullanmayı bırakıyor. Hastaların anlayacağı bir kullanma talimatı konulması uygun bir uygulamadır.
Zafer Kaplan ( İstanbul eski Eczacı Odası Başkanı ): Bu uygulamanın amacı ilaçları artık doktor ve eczacı denetiminden çıkarıp, alakasız insanların eliyle vatandaşın eline ulaştırmaktır. İlacın mutlaka doktorun önerisi ve eczacının danışmanlığında verilmesi gerekir. Hastanın anlayacağı bir prospektüs yazmak demek, hastanın sevdiği ilacı kullanması demektir.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA