30 Nisan 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

İLAÇTA İSKONTO PAZARLIĞI, ECZACININ ZARARINI ARTIRDI

Eczacılarla hükümet arasında aylardır süren 'kamu kurum iskontosu' pazarlığı, bir türlü çözüme kavuşmadı. Hükümet, ilaç firmalarının kamuya yaptığı ancak eczacılar üzerinden uygulanan bu iskonto nedeniyle, eczacıların yaşadığı kaybı ortadan kaldırmak için

İlaçta İskonto pazarlığı, eczacının zararını artırdı

12 Eylül 2008 08:39

Eczacılarla hükümet arasında aylardır süren 'kamu kurum iskontosu' pazarlığı, bir türlü çözüme kavuşmadı. Hükümet, ilaç firmalarının kamuya yaptığı ancak eczacılar üzerinden uygulanan bu iskonto nedeniyle, eczacıların yaşadığı kaybı ortadan kaldırmak için yeni bir formülü devreye soktu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu, bazı ilaçlarda yüzde 4 olan kamu kurum iskontosu oranını yüzde 11'e çıkardı. Böylece artan payın ilaç firmalarından alınmasıyla oluşacak kaynağın eczacıya aktarılması ve eczacıların kurum iskontosundan doğan yüzde 3'lük kaybının yarı yarıya azaltılması planlanıyordu. Ancak gelinen noktada bu formül, çözüm yerine zarar getirdi. Eczacılar, stok zararlarının ne şekilde karşılanacağı endişesi taşırken, yeni iskonto oranı üzerinden ilaç akışının başlamaması nedeniyle bu ilaçların her birinde yüzde 7 zarara uğramaya başladığından yakınıyorlar.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) yaptığı yazılı açıklamada, yüzde 11'in bu yöntem üzerinden çözüme dönük uzlaşamadıkları halde 1 eylülden itibaren geçerli olmak üzere 5 eylülde SGK tarafından uygulamaya konduğunu belirtti. Birlik, 1 eylül tarihinden uygulamanın duyurulduğu zamana kadar yüzde 4 iskontoyla alınmış ve stoklardaki ilaçlardan doğacak zararlarının nasıl karşılanacağı sorusuna gerek Kurum gerekse ilaç sanayi tarafından tatmin edici yanıt alınamadığını kaydetti. TEB, bu konuda izlenecek yöntem belirlenene kadar eczacılara provizyon sistemine yüzde 4 iskontoyla girilmiş reçetelerin düzeltme işlemini yapmaması ve iskonto oranı yüzde 11'e çıkarılan ilaçları da depolardan daha düşük iskontoyla almaması çağrısı yaptı.
 
Geçiş dönemi için dava açılacak

Ankara Eczacı Odası (AEO), geçiş süreci verilmeden ve geriye dönük başlanması nedeniyle uygulamanın yürütmesini durdurma istemiyle dava açmaya hazırlanırken; Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) da SGK'ya gönderdiği bir yazıyla kurum iskontolarında değişikliklere 45 günlük geçiş süresi talep etti. TEİS Başkanı Nurten Saydan, 1-5 eylül tarihleri arasında 304 kalem ilacın reçetelerini yüzde 4 oranı üzerinden karşıladıklarını bildirirken, yeni iskonto oranıyla eczanelere ilaç akışının aradan geçen süreye rağmen başlamadığını belirtti. Bu nedenle bu ilaçların her birinde yüzde 7'lik zarara uğradıklarını söyleyen Saydan, ilaç depolarıyla firmaların kendilerine yeni oranlara geçmelerini zorunlu kılan yasal düzenleme olmadığını belirttiğini kaydetti. Saydan, iskonto uygulamasına uymayan ilaç firmalarının geri ödeme kapsamından süresiz çıkarılmasını sağlayacak düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Tutku Ayvaz/

Yorumlar
SON DAKİKA