03 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa12°C
  • Antalya20°C
  • İzmir19°C

İMPLANTI HER DİŞ HEKİMİ YAPAMAZ

Diş doktoru Nihat Tanfer, implant yaptırırken yüzleri şişenleri ve acı çekenleri implant kazazedesi olarak görüyor. Tanfer, implant tedavisini, çene kemiğini iyi bilen cerrahların yapması gerektiğini söylüyor.

İmplantı her diş hekimi yapamaz

03 Mayıs 2012 Perşembe 09:29

Diş implantları günümüzde sık kullanılmaya, pek çok hastanın sorunlarına çare olmaya başladı. Tanfer Klinik Direktörü Nihat Tanfer; implant yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Gazi Üniversitesi'ndeki yüz nakli sırasında diş nakli de yapıldı. Diş nakli, porselen ve titanyum dişlerin yerini alabilecek mi?


Uzun yıllar, hastaların ağrıyan dişlerinin çekilmesi ve temizlendikten sonra tekrar takılması yöntemi uygulanmıştır. Ama ben belli bir zamandan sonra diş köklerinde erimelerin olduğunu ve dişin beş yıldan fazla dayanmadığını gördüm. 1980'lerde başlayan implantoloji, bu zor uygulamayı diş hekimliğinden çıkarmıştır.

HAMİLEYKEN KULLANILABİLİR
İmplantlar günümüzde çok yaygınlaştı ama hâlâ sorun yaşayanlar var...

Günümüzde herkes implant yapar oldu. Ama doğrusu; implantı, kemiği tanıyıp bilen, bu konuda tecrübesi olan çene cerrahlarının yapması. Aksi takdirde implant ameliyatları sonrasında; hasta çok ağrı çeker, yüzü şişer, üstüne üstlük sonuç da başarısız olabilir. Biz bunlara implant kazaları diyoruz. İmplantoloji bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi işlemin başarılı olabilmesi için; hekimin, hastanın ve kullanılan malzemenin doğru şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Acemiliği kaldırmaz!

Hamilelik döneminde bu dişlerin sorun yaratma riski var mıdır?
İmplant, iyileşme sürecinden sonra kendi dişiniz gibi olur. Kendi dişlerinize nasıl bakım yapmanız gerekiyorsa, aynı şekilde hareket etmeniz gerekir. Hamilelik döneminde; hormonal değişimlerden dolayı diş etleri etkilenir. Bu dönemde ağız bakımına ve beslenmeye dikkat edilmeli. Bu arada 'hamileyken, bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu, annenin dişlerinden alması, bu nedenle annenin dişinin çürümesi' düşüncesi yanlıştır.

İMPLANT YERİNE PROTEZ VEYA SABİT KÖPRÜLER
Eksilen her dişin yerine mutlaka implant tedavisi yapılmalı mıdır? Ağız kaç dişle idare edebilir?
Eksik olan her dişin yerine implant yapılması gerekmez. Porselen köprüler de kullanılabilir. Diş hekimliğinde hastaya yapılacak tedavinin belirlenmesi; öncelikle hastanın genel sağlık durumuna, kemik yapısına ve ekonomik durumuna bağlıdır. Bu sebeple her hastaya implantı empoze etmek, onların ekonomilerini de zorlayacaktır. Bunun için yapılan genel bir değerlendirmenin ardından, imkanlar doğrultusunda hareket edilmeli; implant yapılamayacaksa hareketli protez veya sabit köprülerle hasta tedavi edilmelidir.

İMPLANT UYGULAMASI AZI DİŞLERDE DAHA UYGUN
İmplant tedavisini özellikle hangi dişler için tavsiye edersiniz?

Biz diş hekimleri daha çok azılar bölgesinde kaybedilmiş olan dişler için implant tedavisini tavsiye ediyoruz. Azılar bölgesi; çiğneme basıncının en yüksek olduğu bölge. Bu nedenle orada diş kayıpları daha fazla olabilir. Sonunda destek dişin olmadığı bölgelerde implant uygulaması çok daha sağlıklı ve doğrudur.

DİŞ KURTARILMAZSA
Hangi dişler için implant tercih edilmez?

İmplant yapılamayacak diş grubu yoktur. Uygun görülürse, eksik olan her dişin yerine yapılabilir. Ancak implantın gereksiz yere kullanılmasını; sağlam dişlerin ya da çürümüş, kırılmış köklerin çekilerek yerlerine implant yapılmasını hiç sağlıklı bulmuyorum. Bir diş hekiminin görevi; öncelikle ağızdaki mevcut diş veya diş köklerini muhafaza etmek, onları kurtarmak ve hastaya geri kazandırmak olmalıdır. Bütün bu uğraşıların sonucunda eğer kurtarılamıyorsa; diş çekilmeli ve yerine implant yapılmalıdır.

KIZLARDA ALT YAŞ SINIRI 16 OLMALI
İmplant tedavisi çocuklara da yapılır mı? Ergenlik döneminde implant yaptığınız çocuk var mı?

Dental implant uygulaması; çene kemiği gelişimi büyük oranda tamamlanmış bireylerde uygulanmalıdır. Bu nedenle uygulamada alt yaş sınırı kızlarda 16-17, erkeklerde 18'dir. Herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Biz kliniğimizde yaklaşık iki sene önce, 16 yaşında yüksek diyabeti olan bir kızımıza, başarılı bir implant uygulaması yaptık. Ben implantolojinin gerekli olduğu zamanlarda, yukarıda belirttiğim yaş sınırları dahilinde uygulanmasında hiçbir sakınca görmüyorum. 16 yaşında da, 86 yaşında da implant uygulamaları yapmaktayız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA