04 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa13°C
  • Antalya17°C
  • İzmir16°C

ISPARTA DEVLET HASTANESİ AMELİYATHANELERİ MODERN HALE GETİRİLİYOR

Isparta Devlet Hastanesi yönetimi, standartlara uymayan ve hastalar için enfeksiyon riski bulunan ameliyathaneleri modern hale getirmek için çalışma başlattı.

Isparta Devlet Hastanesi ameliyathaneleri modern hale getiriliyor

10 Aralık 2008 21:21

Isparta Devlet Hastanesi yönetimi, standartlara uymayan ve hastalar için enfeksiyon riski bulunan ameliyathaneleri modern hale getirmek için çalışma başlattı.

Normal klima ile soğutulup, ısıtıcı cihazlarla ısıtılan, dijital dezenfeksiyon sistemi bulunmayan ameliyathanede havalandırma pencereleri yapıldığından içeri giren sinek ve böcekler enfeksiyon bulaştırma riskini artırıyor. Isı, partikül, nem ve havalandırmanın dijital ortamda yapılacağı yeni bir sistem için ihaleye çıkılarak çalışmalara başlandığı bildirildi.
Hastanede bir süre önce yapılan testlerde bina depreme karşı dayanıksız çıkmış, ameliyathaneleri de standart dışı olduğu belirlenmişti. Bir yıl önce görevi devralan Hastane Başhekimi Dr. Ramazan Okutan, ameliyathanenin modernizasyonu için ihaleye çıkarak çalışmalara başladıklarını söyledi. Ameliyathanelerde ısı, nem, partikül sayısı başta olmak üzere her şeyin kontrol altına alınacağını ifade eden Okutan, "Eskiden pencere konmuş, dışarıya bununla bağlantı sağlanıyormuş. Koskocaman ameliyathane normal klimalarla soğutulmaya çalışılmış. Isıtıcı cihazlarla ısıtılmaya çalışılmış. Böyle bir ameliyathane olmaz. Hasta için son derece sıkıntılı bir durum. Pencere açıp havalandırma yapılıyor, sinek böcek içeride cirit atıyor, enfeksiyon taşıyor. Bunların bağımsız çalışmasını sağlayacak bir ünite lazımdı. Cihazlar alındı, filtreler alındı. Lamirer akım yani her taraftan havayı sürekli yıkayan, dezenfekte eden sistem kullanılacak. Yani ortaya çıkan bir bakteri, partikül anında dışarı atılacak." diye konuştu.

Okutan, ameliyathanelerde ısıtma, soğutma, konfor ve nem kontrolünün dışında havada taşınabilen mikro-organizma, toz miktarı, atık anestezik gaz ve kötü kokuların büyük ölçüde azalmasının sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti. Okutan şöyle devam etti: "Bilhassa ameliyat masaları için yüksek hijyen ve özel koruma gerektiren alanlarda havada taşınabilen mikro-organizma konsantrasyonunu belirlenen limitlerin altında tutulması, operasyon salonlarında sürekli pozitif basınç oluşturması ve odalarda sürekli hava ve temizlik yaparak yüzde 100 taze hava ile ortam havasının değiştirmesidir. Buda ancak klima santralleri ve dijital cihazlarla sağlanabilir."

Okutan, bu doğrultuda aldıkları kararla steril ve hijyenik hava donanımının yapılmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.


Yorumlar
SON DAKİKA