03 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir20°C

KADINLARDA KISIRLIĞIN EN BÜYÜK NEDENİ

Çocuk istiyorsanız bunu ortadan kaldırmaya çalışmalısınız... Uzmanlar günümüzde tıbbın olanakları ile nedeni açıklanamamış kısırlığın,..

Kadınlarda kısırlığın en büyük nedeni

15 Eylül 2010 Çarşamba 00:29

Uzmanlar günümüzde tıbbın olanakları ile nedeni açıklanamamış kısırlığın en büyük sebebinin stres olduğunu, stresin ortadan kaldırılması durumunda doğal yollardan gebelik oluştuğunu söylüyor.

Açıklanamayan kısırlığın tedavisinde ilk seçenek olarak, aşılama ve ovulasyon indüksiyonu uygulanıyor. Kısırlık sebepleri arasında en sık görülenleri adet ve yumurtlama bozuklukları, endometriozis, polikistik over, erken menopoz, tüplerin kapalı olması ve kadınlık organlarına ait yapısal anormallikler. Bunlar dışında nedeni bilinmeyen kısırlık da çiftlerin en büyük kabusu.

PSİKOLOJİK BOZUKLUK HORMON DENGESİNİ BOZUYOR
Kadında en sık görülen kısırlık sebebinin yumurtlama bozukluğu olduğunu belirten Bursa Zübeyde Hanım Kadın Doğum Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Özer Kutlu, günümüzde tıbbın olanakları ile ortaya konulamayan kısırlık durumlarında nedeni açıklanamamış kısırlık (idiopatik infertilite) söz konusu olduğuna dikkat çekti. Kutlu, "Testler ile ortaya çıkarılamayan sperm bozuklukları, yumurtanın çatlaması ve tüpler içindeki hareketinde bazı bozuklukların varlığı öne sürülen varsayımlar arasındadır. Psikolojik etkenler ve stresin de hormon dengesi üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği bilinmektedir. Stresin ortadan kalkması durumunda doğal yollardan gebeliklerin oluştuğu bilinmektedir. Açıklanamayan kısırlığın tedavisinde ilk seçenek olarak, aşılama ve ovulasyon indüksiyonu uygulanmaktadır" dedi.

KADININ YAŞI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Kadının yaşının ilerlemesiyle birlikte yumurtlama sıklığı ve kaliteli yumurta oluşumu azalttığına dikkat çeken doktor Kutlu, "Özellikle 35 yaş üzerindeki kadınlarda hamile kalma başarısı gittikçe azalmaktadır. 40 yaşından sonra adet düzeni çoğunlukla normal olduğu halde gebe kalma oranı yüzde 10'un altına düşmektedir. Yumurtaların gelişmesi ve ovulasyon meydana gelse de, oluşan yumurtanın kolayca döllenebilmesi oldukça güç olmaktadır" diye konuştu.

Uğur Uslubaş

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA