29 Nisan 2024
  • Ankara20°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa15°C
  • Antalya23°C
  • İzmir21°C

KAHVERENGİ YAĞLAR ŞİŞMANLIĞI BİTİRECEK

Vücudunda kalori yakıcı kahverengi yağı yetersiz olanlar şişmanlığın pençesine düşüyor. İşte bu kahverengi yağı harekete geçirecek tek hormon ...

Kahverengi yağlar şişmanlığı bitirecek

06 Ekim 2011 Perşembe 09:11

Vücudunda kalori yakıcı kahverengi yağı yetersiz olanlar şişmanlığın pençesine düşüyor. İşte bu kahverengi yağı harekete geçirecek tek hormon ise beyinde bulunuyor.

Amerikalı bilim adamlarının yeni bulduğu Orexin isimli hormon, yapılan denemelerde kahverengi yağ dokusunu artırarak obeziteyi önledi. Bu yeni buluşa göre, vücuttaki yağ, genel olarak “beyaz yağ” olarak sınıflandırılıyor. Bunun dışında bir de “kahverengi yağ” bulunuyor. Kahverengi yağ dokusu, kalorileri yakarak enerji üretilmesini sağlıyor. Şişmanlarda işte bu süreçte aksamalar görülüyor. Florida’da Sanford-Burnham Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nde yapılan araştırmada ise, beyinde üretilen orexin isimli bir hormon olduğu, bunun eksikliğinin de obeziteye yol açtığı ortaya çıkarıldı.

Araştırmacılardan Devanjan Sikder, “Çalışmalar, bazı insanların az yemelerine rağmen niçin obez olduklarının sırrını açıklıyor. Bunlarda kahverengi yağı aktif hâle getirecek orexin eksik olabilir” dedi. Sikder, farelerde obezitenin orexinle önlendiğini, şimdi bunun insanlar üzerinde de aynı etkiyi gösterip göstermeyeceğini araştırdıklarını söyledi. İnsanlarda da aynı etkinin sağlanması hâlinde hızla artan obeziteyle mücadelede büyük bir gelişme sağlanmış olacağı kaydedildi.

Emin Arvas

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA