06 Mayıs 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa10°C
  • Antalya18°C
  • İzmir15°C

KALBİN KALKANI FINDIK

Doymamış yağ asitleri, E vitamini ve lif deposu fındık, kolesterolü düşürüyor, kanın pıhtılaşma riskini azaltarak kalp krizini önlüyor.

Kalbin kalkanı fındık

11 Ocak 2012 Çarşamba 09:55

Fındık içerdiği yağ ve yağ asitleri türü, protein, karbonhidrat, diyet lif, vitaminler ve mineraller sayesinde insan beslenmesi ve sağlığı açısından çok önemli bir besindir. Yaşam için gerekli olan, enerji ve A, C vitaminleri ve B12 dışında kalan bütün besin öğelerini içerir. Günümüzde, ölüm nedenlerinin başında yer alan koroner kalp hastalığı, beslenme biçimiyle ilintili hastalık olarak kabul ediliyor. Koroner kalp hastalığında başlıca risk faktörlerinden olan yüksek tansiyon ve LDL kolesterolün yükselmesinde fındık, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri ve diğer yararlı öğeleri içermesi nedeniyle önleyici etki gösteriyor.

Kahvaltıda ezmesini tüketin

Tıbbi araştırmalarda günlük beslenme içerisinde fındık tüketilmesi kalp hastalılarından ölümü ve hastalık riskini önemli ölçüde azaltması yanında, metabolik sendrom olarak tanımlanan diğer kronik hastalıkların önlenmesine katkı sağlar. Koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, çocuklardaki beslenme yetersizlikleri gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahip olan fındığı çocuğunuzun beslenmesine mutlaka katmalısınız. Bunun için resmi ve özel kuruluşların belli bir politika içinde tüketiminin artırılması, bilinmeyen çok değerli özelliklerinin medyada dikkat çekecek şekilde duyurulması, bu konu ile ilgili seminer, konferans gibi etkinliklerin düzenlenmesi ve en önemlisi, yurt dışında bilimsel içerikli güçlü yayınlar yapılabilmesi için, araştırmaların desteklenmesi gerekiyor. ABD Besin ve İlaç Derneği’nin (FDA) her gün 40-45 gram fındık tüketilmesinin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini açıklaması fındığın değerinin belirtilmesinde oldukça önemlidir. Fındığın yağ içeriği ve enerji değeri yüksek olduğundan, günlük beslenmede, yağlı ve şekerli besinler azaltılarak fındık eklenmesi gerekir. Örneğin, kahvaltıda fındık ezmesi, yemeklerde, kırılmış fındık ile fındık sosunun yer alması, çerez olarak kullanılması ve halkın temel besini ekmeğe katılması gibi farklı şekillerde değerlendirilmelidir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

stargazete.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA