02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa17°C
  • Antalya25°C
  • İzmir24°C

KALP HASTALARINI YAPAY DAMAR KURTARACAK

İngiliz Cambridge Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, kalp krizi ve felcin önüne geçmek için laboratuvar ortamında damar geliştirdi.

Kalp hastalarını yapay damar kurtaracak

17 Ocak 2012 Salı 08:36

İngiliz Cambridge Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, kalp krizi ve felcin önüne geçmek için laboratuvar ortamında damar geliştirdi. Hastaların kendi deri hücrelerini kullanarak kalp damarlarını oluşturan üç ana hücre türünü geliştirmeyi başaran uzmanlar, bu hücrelerin hem kalkan görevi görecek yapay bir damar geliştirmek için hem de kendi kendine büyümesi için doğrudan kalbe enjekte edilebileceğini söyledi. Araştırmacılar daralan kalp damarlarının yerine takılacak olan yapay damarların, tıkanan kalp damarlarını açmak için kullanılan "stent"e alternatif olacağını söylüyor. Araştırmanın dört yıldır devam ettiğini söyleyen Doktor Sanjay Sinha, tekniğin başarı oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu söyledi.

Sinha, "Bu buluş hem kalp hastaları hem de felçli hastaların tedavisinde çığır açabilir" diye konuştu. Araştırmacılar, yapay kan damarlarının böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören hastalarda ve kaza sırasında atardamarlarının zedelenmesi sonucu uzuvlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan hastalarda da kullanılabileceğini söylüyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA