13 Mayıs 2024
  • Ankara16°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa15°C
  • Antalya25°C
  • İzmir23°C

KALP KRİZİ NEDİR, NEDENLERİ VE ÖNLEME YOLLARI

Kalp krizi genetik faktörlere bağlı olarak da görülmektedir. Bireylerin aile geçmişlerinde kalp krizi olanlarda kalp krizine yakalanma riskinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Kalp krizi dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Kalp Krizi Nedir, Nedenleri ve Önleme Yolları

18 Mayıs 2019 Cumartesi 13:25

Kalp Krizi Nedir?

Kalp krizi kalp kasının kalbin bir bölümüne kan taşımaması veya yetersiz kan taşımasından meydana gelir. Kan hücreleri vücudumuza olduğu gibi kalp kaslarına da oksijen taşır. Oksijensiz kalan hücreler yıkıma başlar ve hücrelerde ölümler görülür. Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) sertleşme, yırtılma ve ya sertleşmeden doğabilecek nedenlerden dolayı kalp krizi riski ortaya çıkar.

Kalp Krizi Nedenleri Neler?

Kalp krizi genetik faktörlere bağlı olarak da görülmektedir. Bireylerin aile geçmişlerinde kalp krizi olanlarda kalp krizine yakalanma riskinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Kalp krizi dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Kalp krizinin görüldüğü bir başka risk grubu ise aşırı kilolu insanlardır. Bu tür bireylerde yağlanma sonucu damarlar daralır ve dar olan bir yolda pıhtıların yapışması fazla olur. Dünyada gerçekleşen 5 ölümden biri kalp krizi nedeniyledir.

Kalp Krizini Belirtileri Neler?

Kalp krizinin belirtileri kısa ve uzun dönem olarak farklılık gösterebilir. Bunlar arasında en sık rastlananları; göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, terleme, bulantı, kusma, çabuk yorulmadır. Göğüs ağrıları kalp krizi vakalarında en sık rastlanan durumdur. Göğüs duvarına baskı ve göğüste ağrılık şeklinde görülen bu durum çoğu zaman soğukta veya aşırı sinirli durumlarda ya da yoğun çalışma esnasında görülür. Kol, boyun, sırt ve omuz gibi pek çok kısma yayılabilen bu ağrı genellik 10 yada 15 dakika sürer.  Göğüs ağrılarının büyük çoğunluğu dinlenme veya damar genişletici ilaçların kullanılması ile düzelir. Göğüs ağrısına bağlı olarak ortaya çıkan nefes darlığı da bir kalp krizi belirtisi olarak ele alınabilir.

Kalp Krizi ile ilgili profesyonel ve ayrıntılı bilgilere ulaşmak istiyorsanız bu bağlantıdan bilgi edinebilirsiniz: https://www.tasikardi.net/kalp-krizi-nedir-kalp-krizi-belirtileri-ve-tedavisi/

Kalp Krizi Nasıl Önlenir?

Kalp krizi ile mücadele de ilk yardım bilgisi ve bunun doğru şekilde uygulanması büyük önem taşır. Eğer kalp krizi geçiren kişi kendisi ise; kriz başladığı andan itibaren sağlık kurumları aranmalıdır. Hasta soğuk veya sıcak su ile banyo yapmamalı herhangi bir besin yiyip içmemelidir. Krizi önlemek amacı ile bilinçsiz egzersiz yapmamalı, kapalı ortamda durmamalıdır. Eğer evde kalp krizine yakalanılmış ise camlar açılmalı odanın oksijen seviyesi yükseltilmelidir.

Kalp krizine neden olan temel  faktör damar tıkanıklığı ve pıhtılaşmadır. Bu sebeple kalp krizi geçiren kişi bir eli ile burnunu kapatarak öksürmeli ve bu şekilde pıhtının dağılma ihtimali üzerine yoğunlaşmalıdır. Kalp krizi geçiren kişi eğer bir başkası ise hastaya bilinçsiz müdahalede bulunulmamalı vakit kaybetmeden sağlık birimleri ile irtibata geçilmelidir. Eğitimli bir kişi ise kalp masajı ile kişinin ilk müdahalesi yapılması nefes almasını zorlaştıracak kıyafetler üzerinden çıkarılmalıdır. Kalp krizi geçiren kişi sırt üstü yere yatırıldıktan sonra ayaklar kalp seviyesinden daha yukarı da tutularak kalbe daha fazla kan girişi sağlanabilir.

Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizinden korunmak için bireylerin yaşam standartlarına dikkat etmesi gerekir. Beslenme alışkanlarının düzenlenmesi kolesterol, yağ, şeker, tuz gibi zararlı gıdalardan uzak durulması gerekir. Organik ve taze meyve, sebze tüketimi yapılmalı lifli gıdalar tercih edilmelidir. Şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları ve kolesterol hastaları ile ailesinde bu tür hastalıkları olan kişilerin düzenli kontrol yaptırmaları kalp krizinin önlenmesinde etkilidir. Kalp krizini tetikleyen bir diğer faktör strestir. Kişiler mümkün olduğunca stresten uzak durmalı ve adrenali yüksek aktivitelere katılmamalıdır. Düzenli spor yapımı, doğa yürüyüşü, alkol ve sigaradan uzak durmak kalp krizi ile mücadelede temel noktalardır.

Kaynak : https://www.tasikardi.net/

Yorumlar
SON DAKİKA