06 Mayıs 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya16°C
  • İzmir11°C

KALP YETERSİZLİĞİ BÖBREKLERİ DE ETKİLİYOR

Uzmanlar, çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, uykusuzluk gibi belirtilerin böbrek yetmezliğinin habercisi olabileceğini belirtiyor.

Kalp yetersizliği böbrekleri de etkiliyor

20 Temmuz 2013 Cumartesi 17:25

Uzmanlar, çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, uykusuzluk gibi belirtilerin böbrek yetmezliğinin habercisi olabileceğini belirtiyor. Memorial Hastanesi Nefroloji Bölümü Uz. Dr. Can Kinalp, kalpteki yetersizlik durumununda böbreklere doğrudan etki ettiğini belirtti.

Uz. Dr. Can Kinalp, böbrek yetmezliği ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. Kalbin, kanı vücuda ihtiyacı karşılayacak miktarda pompalayamadığı durumda ciddi bir sağlık problemi olan “kalp yetmezliği” görüldüğünü belirten Kinalp, “Tıp alanındaki gelişmeler ile pek çok hasta ileri yaşlara kadar yaşayabilse de, insan ömrünün uzaması ile kalp yetmezliği ile karşılaşma riski de artmaktadır.Kalp yetmezliğinde yoğun ilaç tedavilerine ve hayat tarzı düzenlemelerine rağmen zamanla böbrek fonksiyonları azalabilmekte ve böbrek yetmezliği riski oluşabilmektedir.” dedi.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Kalp yetmezliğinin böbrekleri etkilediğini vurgulayan Kinalp, şunları kaydetti: “Kalp yetmezliğinin derecesine göre böbreklere ulaşan kan miktarı azaldığı için klinik tabloya böbrek yetmezliği de eklenmektedir. Böbrek yetmezliği sonucu ödem daha da artmakta, ek olarak böbreklerin vücuttan uzaklaştırdığı birçok zararlı atık maddenin düzeyi giderek artmaktadır. Tüm bu olumsuzlukların kendisi hem kalp hem de böbrek üzerine olumsuz etkide bulunarak mevcut durumun daha da kötüleşmesine neden olmaktadır. Sonuçta kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğine neden olarak olumsuz kısır döngüyü tetiklemektedir.”

İLAÇLARIN VÜCUTTA ETKİLERİ BÜYÜK

Kalp yetmezliği için alınan ilaçların vücut üzerinde birçok etsinin olabileceğini söyleyen Kinalp, “Kalp yetmezliği için kullanılan ilaç tedavilerine rağmen vücudun farklı bölgelerinde, değişen miktarlarda sıvı toplanması olmakta, akciğer ödemi, karın içinde sıvı toplanması ya da bacaklarda ödem meydana gelmektedir. Oluşan ödem hastanın nefes darlığına neden olarak günlük aktivitesini, dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.” ifadelerini kullandı.

DOZ ARTIŞI SIVI DENGESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Böbrek yetmezliği oluşmuş ise kullanılan ilaçların etki göstermeyebileceğini aktaran Kinalp, “Bu durumdaki hastalar için kullanılan birçok ilaç vardır ve en önemli grubu idrar söktürücüler oluşturur. Kalp yetmezliği ilerledikçe idrar söktürücülerin dozlarını artırmak gerekmekte fakat zeminde böbrek yetmezliği de olduğu için bir süre sonra yüksek dozlar bile yeterli etkiyi oluşturamayarak hastalarda yaygın ödem meydana gelmektedir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçların yüksek dozlarda kullanılması sıvı dengesi üzerine olumsuz etki ile böbrek yetmezliğini daha da artırmaktadır.” diye konuştu.

Akşam

Yorumlar
SON DAKİKA