04 Mayıs 2024
  • Ankara10°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya19°C
  • İzmir16°C

KAMUDA 17 BİN KADRO AÇILINCA ÖZEL HASTANELERİN HEMŞİRE İHTİYACI DOĞDU

Kamuda 17 bin kadro açılınca özel hastanelerin hemşire ihtiyacının doğduğunu söyleyen Medipol Üniversitesi Rektörü Aydın, yoğun talep aldıklarını söyledi.

Kamuda 17 bin kadro açılınca özel hastanelerin hemşire ihtiyacı doğdu

02 Ağustos 2011 Salı 09:50

Sağlık bilimleri alanındaki fakülteleriyle eğitim hayatına başlayan ve geçtiğimiz yıl iş garantili bölümleriyle dikkatleri üzerine çeken İstanbul Medipol Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Takvim'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu yıl Sağlık Bakanlığı'nın 17 bin sağlık çalışanı alacağını söyleyen Aydın, bunun yaklaşık 15 bininin hemşire ve sağlık personeli, kalanının da doktor ve diş hekimi olacağını belirtti. Başvuruların büyük kısmının özel hastanelerden olması sebebiyle bu alanda bir açık ortaya çıkacağını anlatan Aydın, "Özel hastaneler bu açığı kapatmak için eleman yetiştirme derdine düştü" dedi. Sadece kendilerinin yeni açtıkları hastanelerinde mezun ettiklerinin 4-5 katı hemşire ihtiyacı olduğunu ifade eden Aydın, "İş garantili eğitim olmamasına rağmen bize başvuran mezunları alıyoruz" dedi. Özel hastanelerde bin 500- 2 bin, devlette ise 2 bin TL civarında maaşla hemşire çalıştırıldığına dikkat çeken Aydın, "Eskiden tıpta diş hekimliği, doktorluk dışında bir meslek eğitimi akla gelmiyordu. Şimdi birçok üniversitede hemşirelik bölümleri büyük ilgi görüyor" diye konuştu.

'MASRAFINI KARŞILAYALIM' DENİYOR

Özel hastane sahiplerinin hemşirelik okuyan öğrencilerin masraflarını karşılayıp daha sonra kendilerinde çalışmalarını teklif ettiklerini belirten Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda YÖK yüzde 100 bursla zorunlu hizmeti kaldırdı. Yine de hastaneler bizden öğrenci talep ediyor, çünkü sektörde ihtiyaç çok fazla."

ZENGİN ARAP HASTALAR TÜRKİYE KAPISINDA

Zengin Arap hastaların tedavi için Avrupa ve ABD'ye giderek büyük paralar bıraktığını söyleyen Prof. Dr. Sabahattin Aydın, "11 Eylül'den sonra ABD'ye Müslüman ülkelerden girişler zorlaştı. Hastalar sağlık sistemi batıya en yakın ve ulaşımı kolay olan Türkiye'yi tercih etmeye başladı" dedi. Türkiye'de bazı hastanelerin cirolarının yüzde 30'unu yabancı hastaların oluşturduğunu kaydeden Aydın, ABD'nin bu hastaları kaçırmamak için Türkiye ve Körfez ülkelerinde hastane aldığını ya da ortak olduğunu söyledi.

YABANCI ÖĞRENCİ PATLAMASI VAR

Prof. Aydın, yakında sağlık turizmi gibi eğitim turizminin de başlayacağını söyledi. Yabancı Öğrenci Sınavı'nın kaldırılması ve her üniversitenin yabancı alımını kendine göre düzenlemesiyle öğrenci sayısında patlama yaşandığını vurgulayan Aydın, "Sitelere ilan bile vermeden ilk senede 60 öğrenci bize başvurdu. Özellikle Gaziantep gibi sınır illerdeki üniversitelere talep çok" dedi. Aydın, yabancı öğrencilerin döviz bırakma-nın dışında ülkelerine döndüklerinde fahri elçimiz olacağını da ifade etti.

İstanbul Medipol Üniversitesi'nde bulunan fakülteler:
Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Sağlık Bilimleri (Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi), Hukuk.

Yorumlar
SON DAKİKA