04 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa13°C
  • Antalya21°C
  • İzmir18°C

KANSER HASTALARINA KÜBA UMUT OLDU

Küba’nın Ankara Büyükelçisi Nunez: - "Kanser tedavisinde özel bir programımız var. Bunu kanserin kontrol programı diye adlandırıyoruz"

Kanser hastalarına Küba umut oldu

04 Şubat 2018 Pazar 13:21

DİLARA ZENGİN/BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ'ın da tedavi için gittiği Küba, kanser hastalarına sunduğu farklı tedavi yöntemiyle dikkati çekiyor.

Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla AA muhabirine ülkesindeki kanser tedavisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ülkesinin kanser konusunda uzun süredir araştırmalar yürüttüğünü belirten Nunez, "Kanser tedavisinde özel bir programımız var. Bunu kanserin kontrol programı diye adlandırıyoruz." dedi.

Nunez, kanser tedavisinin Küba'da bütün kurumların öncelikli alanı olduğunu ve vatandaşlara ücretsiz sağlandığını ifade ederek, uzun yıllar ABD ambargosu altında kalan ülkesinin kanser gibi hastalıkların tedavisinde kendi yöntemlerini geliştirdiğini söyledi.

Ülkesinde kanser tedavisi dahil sağlık sektöründen yararlanmak isteyen Türk hastaların kendileri tarafından yetkilendirilmiş firmalara başvurmaları gerektiğini vurgulayan Nunez, "Özellikle sağlık konusu çok hassas. Hastaların şunu bilmesi gerekir ki Küba'daki tedavilerimiz kanser hastasının ömrünü uzatıyor. Dördüncü evre akciğer kanserinde başarılar mevcut. Bu tedaviler Küba'da bitmiyor. Tedavilerin döndükten sonra da devam etmesi gerekiyor." diye konuştu.

- "Küba'daki ilaç 'sihir' değil"

Küba Sağlık Bakanlığı tarafından ülkedeki sağlık hizmetlerinden, Türk hastalarının yararlanabilmesi için yetki verilen Miramar Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Volkan Pekkan da resmi yollarla Küba'ya gitmek isteyen hastaların akreditasyonunun Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kendi şirketlerince yapıldığını söyledi.

Şirketinin İstanbul'da hastanelerle de çalışmaya başladığı bilgisini veren Pekkan, Küba'da tedavi olmak isteyen hastaların hastaneler aracılığıyla kendilerine yönlendirileceğini bildirdi.

Pekkan, Küba'daki ilacın "sihir" olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Küba, son günlerde çok popüler oldu, özellikle Arif Sağ'ın tedavi olup gelmesiyle. Bu bir sihir değil. İnsan metabolizmasını güçlendiren bir tedavi, yani kemoterapi enjekte edilmiyor. Küba'da bu nasıl tedavi ediliyor bu önemli. Kemoterapi kesinlikle verilmiyor. İnsanların metabolizmasını güçlendirerek kendi kendine bununla savaşması öğretiliyor, bu da aşı yöntemiyle yapılıyor."

Şok aşılamanın sadece 7 gün sürdüğünü aktaran Pekkan, tedavinin Küba'nın kanser konusunda en ünlü hastanelerinden La Pradera gerçekleştiğini anlattı.

- Hastalara Türkçe bilen tercüman refakat ediyor

Pekkan, söz konusu hastanenin otel-hastane konseptinde olduğunu belirterek, hastaların 7 gün 24 saat Türkçe bilen bir tercümanın refakatinde tedavi gördüğünü söyledi.

Yetki aldıktan sonra tedavi amaçlı Küba'ya gönderdikleri hasta sayısının 300'ü geçtiğini, özellikle Ortadoğu'dan yoğun talep olduğunu dile getiren Pekkan, hastaların durumlarına göre fiyatların farklılaştığını, kanser ve tıp 1 diyabet tedavileri için ücretlerin 20 bin avrodan başladığını, uçak biletinin buna dahil olmadığını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA