29 Nisan 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa16°C
  • Antalya18°C
  • İzmir17°C

KANSER İLE STRES İLİŞKİSİNİN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK

Nobel ödüllü bilim adamı Harold Varmus, “İşim yüzünden kanser oldum fikri yanlış. Genetik yatkınlık önemli bir risk” dedi.

Kanser ile stres ilişkisinin bilimsel dayanağı yok

08 Nisan 2012 Pazar 13:37

Kanserin gelişiminde rol oynayan onkogenlerin varlığını keşfederek 1989’da Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Başkanı Harold Varmus, kanserde risk faktörü olduğuna inanılan stres ve ruh sağlığıyla ilgili bilimsel verinin bulunmadığına dikkat çekti. Varmus, “İnsanlar kanserin temelinde bu tarz bir sebep bulmak istiyorlar ama her kanserin böyle bir sebebi olmayabilir. ‘Evliliğim kötüydü, iş bulamadım, çok çalışıyordum’ gibi sebeplerle ‘kanser oldum’ demek çok saçma. ‘O bu sebeple kanser oldu, kötü şeyler yaşadı, ben bu tecrübeleri yaşamadım, o zaman kanser olmayacağım’ diye bir çıkarımda bulunmak yanlıştır’’ dedi.

Kanserin temelinde genetik yatkınlığın rol oynadığına dikkat çeken Varmus, "Genetik yatkınlık da korunmada önemli bir yarar sağlar. Bunun en iyi örneği, kolon, göğüs ve yumurtalık kanserleridir ve korunmak için yapabileceğiniz şeyler vardır" açıklamasını yaptı. Varmus, kansere yakalanma riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu: "Tütün mamulleri kullanmayın.Kilonuzu normal sınırlarda tutun. Aşırı güneş ışığına maruz kalmayın. Düzenli egzersiz yapın, kontrollerinizi ihmal etmeyin."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA