08 Mayıs 2024
  • Ankara17°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa20°C
  • Antalya20°C
  • İzmir24°C

KANSERDE YENİ TEDAVİ: CAR-T CELL

Genetiği değiştirilmiş hücre tedavisi yeni umut ışığı oldu. CAR-T tedavisinin en önemli özelliği, son evreye gelmiş bir hastayı bile kurtarma ihtimalinin olması. CAR-T tedavisi erken tanılarda uygulandığında ise yüzde 95 çözüm üretiyor

Kanserde yeni tedavi: CAR-T Cell

17 Ekim 2017 Salı 15:37

 

Kesin çözümü bir türlü bulunamayan kanser, Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi Globocan'ın verilerine göre; her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor. 8 milyon kişi de hayatını kaybediyor. 

Kanser Dairesi Başkanlığı'nın araştırmasına göre ise; her yıl ortalama 97 bini erkek, 62 bini kadın 159 bin kişi kansere yakalanıyor. 

KANSERİN SON EVRESİNDE OLAN HASTALAR İÇİN BİLE UMUT IŞIĞI

En çok akciğer, prostat ve meme kanseri görülüyor. Tedavi süreci de neredeyse hastalık kadar sancılı... 

Kesin bir tedavi garantisi olmayan kansere yönelik 2013 yılında geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi ise hastalar ve aileleri için adeta umut ışığı oldu. 

Son evrede olan kanser hastaları için bile umut ışığı olan yöntemin adı; CAR-T Cell. 

Habertürk TV'den Okan Ateş'in haberine göre; Türkiye'de bu yöntemi uygulayan tek doktor ise “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” ile, dünyanın prestijli tıp ödüllerinden, ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülüne layık görülen Prof. Dr. Ercüment Ovalı. 

Prof. Dr. Ovalı, yöntemli ilgili olarak şunları söyledi: "2013'ten sonra kendini göstermeye başlayan yeni teknoloji, T hücrelerinin içerisindeki ya da öldürücü hücrelerin içerisindeki genetik kodu değiştirerek vücudumuzdaki kanser hücresini adeta bir mikropmuş gibi vücudumuz dışındaki bir bakteriymiş gibi tanınmasını sağladı.

Hastaya nasıl uygulanıyor?

Hastanın kendi hücreleri laboratuvar ortamına alınıyor. Önce bunların içerisine bir virüs sokularak genetik yapısı değiştiriliyor ve sonra laboratuvar ortamında çoğaltılıyor. Çoğaltma işlemi bittiği zaman, artık tedavi için CAR-T adını verdiğimiz hücreler hazır vaziyette bir kenarda bekletiliyor. Sonra yapılması gereken şey; kişinin kendi bağışıklığını sıfırlamak. Çünkü kişinin kendi bağışıklığını sıfırlamazsanız vereceğiniz hücrelerle kendi bağışıklık sisteminiz arasındaki ilişki, vereceğinizi hücreleri olumsuz etkiliyor. 

Yöntem çok basit; 10 dakika içerisinde damardan infüze ediliyor. Verildikten dört gün sonra tüm kanser hücreleri hızla yok olmaya başlıyor ve kesin rakamı söylemek mümkün değil ama tahminen dört ile 10 gün arasında vücudunuzda tek bir kanser hücresi kalmıyor.

CAR-T tedavisinin en önemli özelliği, son evreye gelmiş bir hastayı bile kurtarma ihtimalinin olması. Tedavi bir aydan kısa sürüyor. Özellikle erken tanılarda uygulandığında yüzde 95 çözüm üretiyor. Ancak şimdilik tüm kanser türlerinde uygulanmıyor.

Hangi kanser türleri için uygun?

CAR-T, lösemilerde onaylı bir tedavi. Ancak aklınıza gelebilecek tüm kanserlerde çalışma devam ediyor. Sonuçlar çıktıkça yavaş yavaş onlar da devreye girecek. 

Yurtdışında yapılan tedavinin aynısı Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Avrupa'da belirlenen tedavi fiyatı 450 bin dolar. Ancak Türkiye için çok daha uygun olması bekleniyor. 

Kanser tedavisi belli oranda devlet tarafından karşılandığı için tedavi masraflarını hastalar ve aileleri karşılamayacak."

Prof. Dr. Ovalı ve ekibinin tedavide kullanacağı ürünler ise ilginç. 

Prof. Dr. Ovalı, "Genetiği değiştirilmiş katil hücrelerimize 'Haşhaşin19' adını verdik. CAR-T hücrelerimize ise eski bir Türk oku olan 'Isık Ok' adını verdik. Şimdi inşallah bir aksilik olmazsa önümüzdeki yıl 'Isık ok19' ve 'Haşhaşin19' ile yerli CAR-T hücreleriyle karşı karşıya kalacak. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA