27 Nisan 2024
  • Ankara20°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa20°C
  • Antalya26°C
  • İzmir22°C

KÂRI AZALAN TIP MERKEZLERİ, DOKTOR MAAŞLARINI DÜŞÜRDÜ

Kamu hastanelerinden yüksek ücretle doktor transfer eden tıp merkezleri zor günler yaşıyor. Kâr oranları düşen tıp merkezleri doktor maaşlarına kota koydu. Buna göre, doktorlara kamuda ödenenin 1,5 katından fazla maaş verilmeyecek.

Kârı azalan tıp merkezleri, doktor maaşlarını düşürdü

12 Şubat 2008 15:35

Kamu hastanelerinden yüksek ücretle doktor transfer eden tıp merkezleri zor günler yaşıyor. Kâr oranları düşen tıp merkezleri doktor maaşlarına kota koydu. Buna göre, doktorlara kamuda ödenenin 1,5 katından fazla maaş verilmeyecek.

Kamu hastanelerinden astronomik ücretlerle doktor transfer eden özel sağlık kuruluşları, maaş politikasında değişiklik yaptı. 20 bin YTL'yi geçen hekim maaşları yüzünden zarar eden özeller, doktor maaşlarını düşürme kararı aldı. Ortak tavır koyan 670 özel sağlık kuruluşu, doktora kamu hastanelerinde ödenen maaşın en fazla 1,5 katını verecek. Buna göre kamuda 4 bin YTL alan bir uzman hekim, özel sağlık kuruluşuna geçerse en fazla 6 bin YTL alabilecek.

Artan hasta sayısına cevap verebilmek için gazete ilanıyla doktor arayan özel hastane ve tıp merkezleri, 15 bin ile 20 bin YTL arasında değişen maaşlar vaat ederek doktor çalıştırdı. Bu uygulama, devlet hastanelerinde çalışan doktorların özel sektöre geçmesine sebep olurken, özel sağlık kuruluşlarını da zor durumda bıraktı. Mali sıkıntıya giren 670 sağlık kuruluşu ilk adımı atarak astronomik ücret ödemekten vazgeçti.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSAD) Başkanı Kürşad Özdemir, doktorların yüksek ücretlerini karşılamak için hastalardan sınırsız fark alındığını söyledi. Uygulamanın fark ücretlerini de düşüreceğine dikkat çeken Özdemir, hekimleri de mağdur etmemek için 'performans' uygulamasına geçeceklerini bildirdi. Atılan adımı 'olumlu ancak yetersiz' bulan Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da 'doktor karaborsası'nın sona ermesi için bütün sektörün ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Karataş, "Özel tıp ve dal merkezleri hekim maaşlarına kota koyarken hastaneler yüksek maaşlar vermeye devam ederse maaşlar yine düşmez. Bizden ayrılanlar yüksek maaşı görünce özel hastanelere geçer." dedi.

Yaklaşık 150 hastanenin üyesi olduğu Sağlık İşletmeleri Federasyonu Başkanı Mehmet Altuğ ise kontrol altına alınmazsa maaşların tolore edilemeyeceğini söyledi. Altuğ, şunları ifade etti: "Özellikle son dönemde kamunun sıkmasıyla özeldeki rakamlar yükseldi. Kontrol altına almazsak ne tıp merkezleri ne de hastaneler bu maaşları tolere edebilir." dedi.

Yorumlar
SON DAKİKA