03 Mayıs 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir20°C

KARPUZ YİYEREK ZİNDE KALIN

Karpuzun İçinde protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum bulunmaktadır.

Karpuz Yiyerek Zinde Kalın

22 Haziran 2010 Salı 17:47

Ayrıca içinde bulunan laykopen maddesi, vücudu kansere karşı koruyor. Laykopen maddesinin kansere karşı  koruyuculuğu A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazladır. Karpuzun en önemli özelliklerinden biriside unutkanlığı gidermesidir.

Aynı zamanda yüksek potasyum içeren bu meyvenin asıl vitaminin, kabuğuna yakın beyaz bölümde olduğunu bilinmektedir.

Tatlı, sulu, ferahlatıcı bir meyve olmasının yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eriterek sıhhat ve zindelik kazandırır.  Lif bakımından zengin olan karpuzun, bu özelliği bağırsaklar için çok faydalıdır.

Yüz gramlık karpuz diliminde  26 kalori bulunmaktadır ve diyet yapanlar için ideal bir yiyecek olduğunu söyleyebiliriz. Kilosu 60-70 arasında olanlar 500 gram, kilosu 70 kg’dan çok olanlar ise 1 kg karpuz tüketmelidir.

Ülkemizde bol miktarda karpuz tarımı yapılmaktadır. Karpuz üretimi ülkemizde oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dünya karpuz üretiminin %25’i Türkiye'de yapılmaktadır.
 

Ülkemizde bol miktarda yetişen bu meyvenin kıymetini bilelim ve sofralarımızdan eksik etmeyelim.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA