05 Mayıs 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya19°C
  • İzmir20°C

KEMİK SAĞLIĞINIZA DİKKAT

Merkezi sinir sistemi, kemik gelişimi, kan pıhtılaşması, kasların ve dolayısıyla kalbin işlev görmesi için hayati önem taşıyan kalsiyumun vücutta emilimi birçok faktörün etkisi altındadır.

Kemik sağlığınıza dikkat

26 Mart 2012 Pazartesi 16:23

Kalsiyum emilimi vücudumuzdaki kalsiyum miktarı ile doğrudan bağlantılı olup bu emilimi etkileyen birçok faktör bulunur. vücuttaki D vitamini düzeyi, yaş, hamilelik ve alkol tüketimi bu faktörlerin başında yer alır. Bu faktörleri kontrol altında tutarak kalp, kemik, kas ve sinir sistemini doğrudan etkileyen kalsiyum seviyesini koruyabilirsiniz.

YAŞ

Kemik oluşumunun hızla devam ettiği bebeklerde ve çocuklarda net kalsiyum elimimi yüzde 60 düzeyindedir. Bu ergenlik döneminde yavaşca yüzde 15-20 ye kadar düşer ve yaşlandıkca biraz daha düşmeye devam eder. Yaşlıların kemik sağlığını koruyabilmeleri için kalsiyum tüketimlerini arttırmaları gerekli oranda kalsiyum alabilmeleri için çok önemlidir.

HAMİLELİK

Hamilelikte ihtiyaç duyulan kalsiyum tüketimi ile normal kadınlardaki tüketim miktarı pek farklılık göstermez. Çünkü hamilelik döneminde bağırsaklardaki kalsiyum emilimi artar. Bu sebepten dolayı günlük tütekim miktarları gebeler için gebe olmayanlar ile aynı tutulur.

D VİTAMİNİ

D 7vitamini bilindiği gibi kalsiyum emilimi arttırır. Besinlerde yeterli mikarda D vitamini alabilmek herzaman mümkün olmadığından vücudumuzun her gün 15 dk. civarı güneş ışığına maruz kalması gerekir.

KAFEİN

Kafenin kalsiyum emiliminde sanıldığı gibi büyük bir etkisi yok. Bununla birlikte geçici süreliğine kalsiyum atımını arttırdığı veya kalsiyum emilimini azalttığı bilinir. Bir kupa kahvenin sebep olacağı 2-3 mg’lık bir kalsiyum kaybını sadece birkaç yemek kaşığı süt ekleyerek karşılayabilirsiniz.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA