02 Mayıs 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa13°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

LÜKSÜN 3 DEVİ PROTESTOYLA TAŞLANIYOR!

İnternette yayılan kampanyada şu ana kadar 34 binin üzerinde imza toplandı

Lüksün 3 devi protestoyla taşlanıyor!

12 Ağustos 2011 Cuma 17:39

İtalya'nın en ünlü moda evleri, ölümcül akciğer hastalığına neden olabilen kot taşlama işlemlerinden vazgeçmedikleri için protesto ediliyor. Taşlama işlemini gerçekleştiren işçilerde hastalığa ya da ölüme yol açabildiği gerekçesiyle süren protestolara rağmen Dolce&Gabbana, Giorgio Armani ve Roberto Cavalli'nin taşlanmış kot ürünleri satmaya devam etmesi tepki çekiyor.

ŞUBATTA BAŞLADI
İnternet üzerinden başlatılan kampanyada şu ana kadar 34 binin üzerinde imza toplandı. Şubat ayında Temiz Giysiler Kampanyası adıyla başlatılan eylemlerin sözcüsü Deborah Lucchetti, Levi's, H&M ve C&A gibi tanınmış bazı markaların taşlanmış kotları koleksiyonlardan çıkardığını söyleyerek, lüks moda evlerinden Gucci ve Versace'nin de kampanyaya olumlu tepki verdiğini anlattı. "Öte yandan Dolce&Gabbana, Giorgio Armani ve Roberto Cavalli ise bu 7 ayda taleplerimize tamamen kayıtsız kaldı" diye devam eden Lucchetti, bu şirketlere de bir an önce 'fakir ülkelerde ürettirilen' taşlanmış kot satmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu. Lucchetti, Dolce&Gabbana yetkililerinin kendilerini arayıp "Verdiğiniz bilgilerle ilgilenmiyoruz" dediklerini ve bu 'duyarsızlığı' şaşkınlıkla karşıladıklarını da sözlerine ekledi.

Türkiye'de yasaklanmıştı
Kot taşlama işçilerinde görülen ölümcül akciğer hastalığı 'silikozis'in Türkiye'de de gündeme gelmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı 2010 yılında bir genelge yayımlamış ve kot taşlamak için kullanılan maddeleri yasaklamıştı. "Püskürtme işleminde kullanılan kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılması yasaklanmıştır" denilen genelge çıktığında Türkiye'de 40'ın üzerinde işçi kot taşlama, kot kumlama, kotu kumla yıkama olarak adlandırılan işlemler nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Beyazlatma maddeleri yol açıyor
Kotu beyazlatmak için kullanılan maddeler, dünyada henüz tedavisi bulunamayan ölümcül akciğer hastalığı silikozise yol açıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA