02 Mayıs 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa14°C
  • Antalya20°C
  • İzmir16°C

MERDİVENALTINA TAKVİYE AYARI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda takviyesi üretimine onay şartı ve karekod uygulaması getiren bir yönetmelik yayımladı.

Merdivenaltına takviye ayarı

03 Mayıs 2013 Cuma 08:21

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan “Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bugün Gazetesi'nden Zeynep Çalışkan'ın haberine göre, 3 ay sonra yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe göre takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemeyecek, işlenemeyecek, ithalatı yapılamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ürünlere karekod uygulaması getirilerek denetim altına alınacağını söyledi. İlaç gibi sunulan bitkisel ürünlerin tüketiciyi olumsuz etkilediğini kaydeden Eker, “Risk kategorisinde gördüğümüz sahte içki ve balda karekod uygulamasına geçilecek" diye konuştu.

Nutraxin markasıyla bitkisel gıda takviyesi ürünleri üreten B’iota Genel Müdürü Cihat Dündar, ürünlerinin ruhsatlı olduğunu bu nedenle yönetmeliğin kendilerini etkilemeyeceğini kaydetti. Merdivenaltı üretim yapan firmaların olumsuz etkileneceğini belirten Dündar, uygulamayı desteklediklerini ifade etti.

Takviye gıdaların ithalatını yapan Renos Farma firmasının sahibi Soner Doğan, yönetmeliğin yerli üretim yapanları etkileyeceğini söyledi. Bakanlıktan onay alınmadan ithalat yapılamadığını belirten Doğan, “Merdivenaltı üretim yapan firmalar internet üzerinden satış yapanların önüne geçilecek ve yerli üretimde kalite artacak” şeklinde konuştu.

2012’de 500 bin dolarlık ithalat yaptıklarını bildiren Doğan, yönetmeliğin yerli üretimi teşvik ettiğini, bu nedenle de ithalatçı firmaların fason üretime başlayabileceğini kaydetti.

Geçiş süresi uzasın

Aktarlar Derneği Başkanı Ayhan Ercan da yönetmeliği genel olarak desteklediklerini ancak bazı maddelere itirazları olduğunu söyledi. Çay ve macunların takviye gıda listelerinde olmasını doğru bulmadıklarını bildiren Ercan şöyle konuştu: “Firmalara 3 aylık bir geçiş süresi verilmiş. Bu durumda mesir macunu ve karışık çay üretemeyeceğiz. Çünkü çayların ve macunların tüketim süresi 2 yıldır dolayısıyla piyasadaki ürünlerin ne olacağı belli değil. Bu sürenin uzatılması ve macunlar ile çayların listeden çıkarılması için dava açacağız."

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA